Boodschappen doen zonder plastic? Doe mee met de Zero Waste Tour!

Castricum – Net na het koken of bij het wegbrengen van een volle vuilniszak kan het besef ontstaan dat we wel erg veel afval produceren. Lang niet al dat afval wordt gerecycled. Ook komt een groot deel ervan terecht op plekken waar we helemaal geen afval willen: op straat, in bossen en in de oceaan. Gelukkig is er een hoopgevende nieuwe trend: zero waste (oftewel afvalvrij) leven. En laat dat nou in Castricum steeds beter mogelijk zijn!

Diverse ondernemers en supermarkten in Castricum hebben het zero waste principe enthousiast omarmd. Bij hen kun je de boodschappen meenemen in zelf meegebrachte bakjes, glazen potten of groentezakjes. Op de deur hangt een sticker waarop staat aangegeven dat het mogelijk om zelf voor de verpakking te zorgen. Zo kun je bijvoorbeeld bij bakkerij Brakenhoff brood in een herbruikbare broodzak halen, bij Ramai’s Foodtruck je lunch of diner in je eigen pan vervoeren of bij Ecoplaza groente en fruit in eigen zakjes meenemen. Door met je eigen verpakkingsmateriaal boodschappen te doen voorkom je dat er plastic, blik of ander materiaal gebruikt wordt en een bijkomend voordeel is dat de ondernemer bespaart op de kosten ervan.

Langs de winkels

Voor iedereen die wil weten hoe je in Castricum boodschappen doet met minder plastic is er op 12 september een Zero Waste Tour. Initiatiefneemster Bonnie Snoek gaat met de deelnemers langs de winkels en geeft je tips en trucs voor het verkleinen van je eigen afvalberg. Ook komt Daan Strang van Plogsack langs. Hij ruimt deze maand de Nederlandse stranden op in zijn Beach Clean-Up Tour en vertelt de deelnemers over zijn missie en zijn ervaringen. De route begint op 12 september om 09.30 uur bij de Tuin van Kaptein Rommel. Deelname is gratis. Via bonniesnoek@hotmail.com kan iedereen zich aanmelden. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij! Ook ondernemers die verpakkingsvrij boodschappen doen willen aanmoedigen, kunnen contact opnemen.

Op de foto:
Ook Ramai van Ramai’s Foodtruck op het Balatonfüredplein moedigt het meenemen van eigen verpakkingen aan. (Foto: aangeleverd)