Bonhoeffercollege in de prijzen met Vakkanjer Explorer

Castricum – Mike, Nicky, Mirte en Pim van het Bonhoeffercollege mogen zichzelf de trotse winnaar noemen van Vakkanjer Explorer! Het Bonhoeffercollege wint de jaarlijkse wedstrijd daarmee voor het tweede jaar op rij.

Team Broodje van het Bonhoeffercollege deed mee met Vakkanjer Explorer (leerjaar 2 en 3 van het voortgezet onderwijs). De technasiumleerlingen kregen de opdracht om de luchtkwaliteit in een ruimte buiten hun eigen school te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer, de sportvereniging, bioscoop of gewoon thuis. Ze deden onderzoek naar locaties waar de luchtkwaliteit verbeterd kan worden. De leerlingen bedachten oplossingen voor Bakkerij Putter. Het ontwerp is een filter van grafeen dat CO2 uit de lucht filtert, daarna wordt de lucht verwarmd door de ovens van de bakker via een warmtewisselaar in de spouwmuur.

Landelijke finale

Dit jaar vond de landelijke finale op 8 juni plaats in het NewTechPark in Apeldoorn. De teams presenteerden hun idee op het podium en demonstreerden het prototype tijdens de Vakkanjers markt. Daarnaast konden ze aan de slag met verschillende activiteiten, zoals een workshop met 3D-pennen, experimenteren bij Universiteit Twente en ontdekken bij de TechCheck.

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongeren hun vakmanschap al sinds 1999. Met dit educatieve programma bedenken leerlingen oplossingen voor een technisch en maatschappelijk vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van urgente en realistische opdrachten, verdeeld over vier challenges: Junior, Scout, Explorer en Pioneer. Vakkanjers is een programma dat mede mogelijk wordt gemaakt door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek en wordt uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie. (Foto: aangeleverd)