Bonhoeffer zet prachtige kerstvoorstelling neer

Foto boven:
Alles draait om de koning op zijn troon. (Foto: Hans Boot)

Castricum – Volgens traditie hebben leerlingen van Theater Bonhoeffer ook dit jaar onder deskundige leiding van een aantal bevlogen docenten en diverse medewerkers een kerstvoorstelling opgevoerd. Deze keer vonden afgelopen vrijdagavond in theater Koningsduyn de zeer geslaagde uitvoeringen plaats van het sprookje ‘Koninklijke Kerst’.

Door Hans Boot

Het amateurtoneel van de Castricumse verenigingen mag dan langzamerhand zijn uitgestorven, hiervan is beslist niets te zien als het gaat om zelfgemaakte producties door de theatergroep van het Bonhoeffer College. Regisseuse Imme Scheffer: ,,Het is een muzikaal theater waarbij leerlingen uit alle jaargangen zijn betrokken. Alles wordt door hen uitgevoerd, zoals script, decor, muziek en techniek.

Elk jaar wordt in de zomer het script door leerlingen geschreven onder leiding van Peter-Paul Rauwerda en na de vakantie beginnen de repetities. Vroeger werden de kerststukken opgevoerd in Heemskerk tijdens ‘Kerst op het Plein’ en hier in de Pancratiuskerk. Voor het tweede jaar gebeurt dat in dit theater, dat voor de twee voorstellingen van vanavond stijf uitverkocht is. Een dag voor de kerstvakantie wordt het stuk op school nog een keer gespeeld voor alle brugklasleerlingen.’’

Maretakken

Als alle ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden plaats hebben genomen, wordt iedereen welkom geheten en gaat het spektakel met zang en dans in rap tempo van start. Er wordt gesjouwd met tafels in een goed bedacht decor van Niels de Vos. De spelers nemen regelmatig plaats op de tafels en ondertussen wisselen zij vaak van kostuum.

Het stuk, dat de titel ‘Koninklijke Kerst’ heeft gekregen, is een modern sprookje over de opkomst van een koning die na zijn kroning afglijdt naar egoïsme en onverschilligheid jegens zijn onderdanen. Centraal staat het gebrek aan maretakken, waardoor de oogst van granen en groenten dreigt te mislukken en de mensen die besmet zijn door een virus (waaronder de koningin), niet meer kunnen genezen. Pas als het volk in opstand komt en actie gaat voeren, breekt de koning en biedt zijn eigen voorraden maretakken en zijn excuses aan. Het sprookje eindigt met een groot volksfeest.

Scène van Koninklijke Kerst met de nar op de tafel. (Foto: Hans Boot)

Applaus

Met speels gemak en zonder enige verlegenheid blijven alle leerlingen rolvast hun teksten uitspreken. Soms zijn dat toch niet eenvoudig artikelen uit de ‘wetboeken’ die in het koninkrijk gelden. Alles gebeurt echter uit het hoofd en souffleren is absoluut niet nodig. Phileine Doevendans, die de rol van koning vertolkte, reageert na afloop: ,,Ik vond het superleuk om dit te mogen doen en het viel me mee om alle teksten te onthouden. Vorig jaar deed ik ook al mee, maar het is toch wel wat anders om een van de hoofdpersonen te spelen.’’

Na afloop krijgen alle spelers terecht een daverend applaus voor de vertoonde kunsten. Ook is er een open doekje voor het luisterrijke orkest onder leiding van dirigent John Burger en zangcoach Brenda Stolk. Productieleider Ellen Philips is uiteraard ook zeer tevreden over het resultaat en kondigt alvast aan: ,,In april volgt er stuk dat vijf keer op school wordt gespeeld en waarvoor een aparte tribune wordt gebouwd die plaats biedt aan zo’n 350 bezoekers.’’ Meer informatie is op www.theaterbonhoeffer.nl te vinden.