Bakkum – Bomenhub Bakkum heeft in 2025 haar vijfjarig bestaan gevierd en haar inzet voor de vergroening van de gemeente Castricum verder uitgebreid. Deze hub staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van landelijke organisatie MeerBomenNu (MBN) die drie doelen heeft: het tegenhouden van klimaatverandering, het vergroten van de biodiversiteit en het bieden van handelingsperspectief aan mensen met klimaatzorgen.
De werkwijze van MBN is even simpel als doeltreffend: de circulaire (ver)plantmethode verplaatst zaailingen van kansarme naar kansrijke plekken. Zaailingen zijn de nakomelingen van grote bomen, waar er jaarlijks honderden per boom van opkomen. In seizoen ’24-’25 zijn in Nederland door MBN zo’n 500.000 zaailingen verplant en daardoor gered. Door middel van verschillende initiatieven en samenwerkingen hebben de vrijwilligers van Bomenhub Bakkum bijgedragen aan het vergroten van de biodiversiteit en het versterken van het lokale ecosysteem.
Uitbreiding werkzaamheden
Naast de jaarlijkse werkzaamheden rondom het verzamelen en verspreiden van inheemse bomen en struiken, heeft de groep in 2024 haar activiteiten verder uitgebreid. In de zomermaanden is een inheemse plantengeefkast opgericht, waar inwoners kosteloos inheemse planten kunnen halen en ruilen. Deze actie loopt jaarrond door. In samenwerking met Bibliotheek Castricum is een zadenbibliotheek gestart. Inmiddels zijn meer dan 2.500 zakjes inheems zaad verspreid onder inwoners, voornamelijk geoogst op de kruidenrijke bermen van de gemeente Castricum. Ook deze actie loopt jaarrond door.

De samenwerking met PWN in het Noord-Hollands Duinreservaat bleef ook dit jaar de belangrijkste bron van plantmateriaal. PWN leverde circa drieduizend bomen en struiken, die via de Bomenhub hun weg vonden naar diverse locaties in en rond Castricum. De gemeente leverde wilgenslieten en faciliteerde opslagruimte voor de slieten. Daarnaast zijn diverse succesvolle oogstdagen georganiseerd, zoals bij PWN op Landgoed Marquette in Heemskerk: Hier zijn circa zevenhonderd Europese vogelkersen geoogst en verspreid over de regio.
Andere gemeenten
Ook werden de werkzaamheden uitgebreid naar andere gemeenten binnen het samenwerkingsverband BUCH. in Heiloo ontstond daarbij een waardevolle samenwerking met statushouders die tijdelijk in Limmen verbleven. In Bergen werd samengewerkt met de lokale paddenwerkgroep om een paddenpoel te herstellen, zodat deze weer geschikt is als leefgebied voor de rugstreeppad. In februari en maart zijn in totaal 5600 boompjes en struiken uitgedeeld. De meeste exemplaren gingen naar de inwoners van de gemeente Castricum, maar ook is er inheems struikgewas aangeplant bij het Groentegenootschap en basisschool Visser ’t Hooft.
Zanderij-Noord
Aankomend seizoen (november ’25 – maart ’26) zal in de gemeente Castricum voor MBN een improvisatiejaar worden, aangezien de natuurontwikkeling op Zanderij-Noord, de thuishaven voor de Bomenhub, dan volop gaande is. Op www.pwn.nl/zanderij is hierover meer informatie te vinden. De Bomenhubgroep is heel blij met de mooie toekomstige locatie in het Zanderij-Noordgebied: ze houden namelijk exact de huidige locatie! Maar dan wel met mogelijkheid om wilgenslieten in de aangrenzende sloot te stallen. De Bomenhub komt te liggen in een prachtig natuurgebied. Het bewijst dat de Bomenhub in de planologie van PWN en gemeente van vaste waarde is geworden. En gelet op de eerder vermelde oogstresultaten (meer dan 5500 zaailingen uitgedeeld) is dat begrijpelijk. Met ingang van seizoen ’26 – ’27 zullen de vrijwilligers weer terecht kunnen op hun “eigen” locatie.

Tussenjaar
Voor aankomend seizoen heeft men een mooie tussenoplossing gevonden bij de buren: het Groentegenootschap. Daar kan men de hub-activiteiten gewoon voortzetten op een door hen ter beschikking gesteld perceeltje. Omdat het wel een beperkter hub-areaal is, zullen er in het komende seizoen vaker uitdeeldagen zijn, zodat de vergroening in volle vaart voortgezet kan worden.
Vrijwilligers welkom
De Bomenhub groep doet heel zinvol werk. Het zijn duurzame doeners die tijdens onze tegenwoordige “lange herfst” (november – maart) geregeld op pad gaat om zaailingen te oogsten op aangewezen locaties dan wel om te “hubben”: het inkuilen van de geoogste zaailingen. Het is mooi en dankbaar werk en je doet dat altijd buiten in de natuur, in weer en wind, met plezierig gezelschap. Het oogsten van zaden en het zaad in zakjes doen gaat juist ook in de zomer en nazomer door. Daarbij ben je sowieso altijd ook nog lekker in beweging. Het motto: “Door te doen, hou je hoop!” Wil je meer weten en/of wil je meedoen met de bomenhubgroep? Meld je aan bij Monique Schiller (e-mail: happymoniqueschiller@gmail.com).
Bijna 20.000 bomen
De gemeente Castricum houdt in de bomenbalans nauwkeurig bij hoeveel laanbomen (langs straten, dus niet in plantsoenen en bossen) er in de gemeente Castricum staan. Als een boom gekapt moet worden, wordt dat geregistreerd, zodat men voor terugplaatsing van een boom op dezelfde of een andere plek binnen de gemeente kan zorgen. Kabels en leidingen of een beperkte ondergrondse ruimtekunnen redenen zijn om een nieuwe boom op een andere plek te planten.
Onlangs heeft de gemeente de cijfers over 2024 bekendgemaakt en daaruit blijkt dat het aantal bomen in de gemeente Castricum is gestegen tot bijna 20.000 stuks. Vorig jaar werden 451 nieuwe bomen geplant. Daarvan waren 61 exemplaren bedoeld ter vervanging van verwijderde bomen, maar er kwamen ook 390 bomen extra bij. Wethouder Paul Slettenhaar (onder meer portefeuillehouder Duurzaamheid en Ruimtelijke Ontwikkeling) reageert: ,,Hiermee is de jaarlijkse ambitie van 185 extra bomen ruimschoots gehaald. Zo blijven we op koers om onze gemeente verder te vergroenen. In totaal staan er in de gehele gemeente nu 19.268 bomen.’’
Groenbeleidsplan
In het Groenbeleidsplan is opgenomen dat er elk jaar 185 extra bomen worden geplant. Het gaat hier om bomen ‘binnen het bomenareaal’; dit zijn bomen die door de gemeente worden onderhouden. De coalitie heeft deze ambitie verhoogd naar het jaarlijks aanplanten van 500 bomen. Dit aantal bevat ook bomen buiten het bomenareaal en bomen die worden weggegeven.
Balans per kern
In Akersloot en De Woude werden vorig jaar 11 bomen verwijderd en 56 bomen geplant. In Castricum werden 41 bomen verwijderd en 301 bomen geplant. Limmen: 9 bomen verwijderd, 94 bomen geplant. Dat brengt het totaal voor de gemeente Castricum op 61 bomen verwijderd, 451 bomen geplant.
Meer informatie
De gemeente Castricum biedt op www.castricum.nl/over-de-gemeente/bomen uitgebreide informatie over het gemeentelijk bomenbeleid. Voor informatie over Meer Bomen Nu kun je op https://meerbomen.nu terecht. (Foto’s: Theo Versteegen)