‘Boetje van onze Kees’ uit as herrezen

Castricum – Met lede ogen moesten vele vogelliefhebber eind november vorig jaar aanzien dat de kijkhut ‘Boetje van onze Kees’ aan de Oude Schulpweg volledig was afgebrand. PWN liet toen direct weten er alles aan te doen om de hut te herbouwen en is daar binnen drie maanden met vlag en wimpel in geslaagd.

Door Hans Boot

Peter Zwitser (foto) genoot zichtbaar toen hij vorige week maandagmiddag het nieuwe ‘Boetje van onze Kees’ betrad: ,,Bijna dagelijks kom ik op deze plek en ik heb er duizenden uren gezeten. Ik ben vanaf de oprichting, dus inmiddels 63 jaar, lid van de Vogelwerkgroep Castricum, waarvan de naam later is gewijzigd in Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland. Het mooie van vogelen is dat je altijd buiten en in de natuur bent. Vogels zijn bijzonder om te zien en te horen. Het was heel triest dat de vorige hut afbrandde, maar ik sta nu werkelijk stomverbaasd dat deze er in heel korte tijd weer staat. Voor de uitvoering heb ik een aantal suggesties gedaan. In grote lijnen is het interieur ongewijzigd, dus over de hele lengte zijn kijkgaten gemaakt en er is ook een opening met luikjes voor rolstoelgebruikers.’’

Geduld

Boswachter Serena Olij van PWN lichtte desgevraagd toe hoe de herbouw tot stand is gekomen: ,,Alle onderdelen zijn in de maand februari door een aannemer uit Egmond-Binnen in zijn werkplaats gemaakt en via een oplegger met kraan op hun plek gezet. Daarna zijn ze binnen één dag gemonteerd en is het dak erop gezet, waarna dat bekleed is met sedum, oftewel een combinatie van mossen. We zijn nu bezig met de afwerking. Binnen wordt het bestraat en er komen bankjes voor de kijkgaten. Buiten wordt er bij de waterkant een afscherming met vlechtwerk aangebracht, zodat de vogels niet opschrikken als er publiek komt. Natuurlijk komt de oorspronkelijk naam ook weer op de voorgevel. Wij vragen iedereen dus nog even geduld te hebben. En nu maar hopen dat de nieuwe hut er nog lang mag blijven staan, want deze is zeer geliefd bij de bezoekers van het duingebied.’’ (Foto: Hans Boot)