Boekpresentatie Kees Rootjes over effectief trainen

Castricum – De vroegere fysiotherapeut Kees Rootjes heeft met behulp van Cees Banning en inspanningsfysioloog Pieter Snijder een boek geschreven over de trainingen voor hardlopen en wielrennen, die veel met elkaar gemeen hebben. Het boek is bedoeld voor duursporters die één of beide van deze sporten beoefenen en laat zien hoe ze kunnen trainen met als doel hun prestaties te verbeteren. Het eerste exemplaar werd afgelopen zondag bij Atletiekvereniging Castricum uitgereikt aan marathonloper Michel Butter.

Door Hans Boot

Kees Rootjes (1956) was ruim vier decennia (sport)fysiotherapeut en had jarenlang een praktijk aan de Dorpsstraat. Van de ruim 160.000 mensen die hij heeft behandeld, was de helft sporter. Zelf is Kees een fanatiek loper en fietser en heeft de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van lopen en wielrennen op de voet gevolgd en toegepast. Hij was van 1984 tot 1991 fysiotherapeut en conditietrainer bij de Castricumse Rugbyclub (Cas RC) en docent aan de International Academy for Sportscience (IAS) van 2002 tot 2018. Van 2019 tot 2023 gaf hij de cursus De Running Fysiotherapeut bij PsychFysio.

Vraaggesprekken

Op de vraag waarom hij een boek over effectief trainen schreef, luidt het antwoord: ,,Wie hardlopen en wielrennen combineert, kan voor elkaar krijgen dat hij sneller wordt, meer conditie heeft en minder blessures. Zo waren de blessures van marathonloper Michel Butter eerder genezen als hij ook was gaan fietsen. De trainingen voor hardlopen en wielrennen lijken veel op elkaar en worden voor beide sporten in mijn boek beschreven. De doelgroep is tweeledig. Niet alleen mensen die hardlopen én wielrennen hebben er baat bij, maar ook degenen die hardlopen óf wielrennen. De theoretische beschrijving is wetenschappelijk onderbouwd.’’ Naast de verschillende trainingen en schema’s bevat het boek volgens Rootjes ervaringen uit de praktijk: ,,Er staan vraaggesprekken in met sporters en trainers die hun sporen hebben verdiend met hardlopen, fietsen of schaatsen. Dat zijn bijvoorbeeld de schaatslegendes Ard Schenk en Kees Verkerk, wielrenster Roxane Knetemann en trainer Gerard Kemkers.’’

Uitreiking

Ook een verhaal over eerdergenoemde Michel Butter ontbreekt uiteraard niet in het boek van Rootjes. Butter, die als marathonloper vele successen behaalde en in 2022 afscheid nam als topsporter, had de eer om zondagmiddag het eerste exemplaar van ‘Effectief trainen voor hardlopen en wielrennen’ in ontvangst te nemen uit handen van de schrijver. In zijn welkomstwoord vertelde Rootjes dat het zo’n drie jaar duurde voordat zijn boek tot stand kwam en er aanvankelijk twijfels waren tot het moment waarop hij in 2023 een uitgever vond. Butter liet weten: ,,Ik ken de strekking van het boek wel, maar weet nog niets over de inhoud. Zelf heb ik de overeenkomst tussen hardlopen en fietsen deels ervaren. Nadat ik gestopt was met wedstrijden heb ik gemerkt dat door fietsen het lopen me beter afging.’’

Op de foto:
Aan Michel Butter (rechts) is het eerste exemplaar uitgereikt van het boek van Kees Rootjes in het bijzijn van diens kleinkinderen. (Foto: Hans Boot)