Boekenboom groeit door het dak

Castricum – Bij boekhandel Laan staat sinds kort een Boekenboom. Deze is vlak voor de Kinderboekenweek geplant door de Creatieve Wieven en ze groeit nog steeds. De Kinderboekenweek duurt nog tot zondag en de scholenactie tot eind oktober.

Zo’n tien jaar geleden zag Hans Laan op de Frankfurter Buchmesse een boom, gemaakt van boeken. Nu de Post weg is en er ook mooie boeken beneden staan, was dit het moment om de boom te planten. Die verbindt de beide etages waar overal boeken staan. Tevens symboliseert het de kringloop van papier. Papier is het product dat het beste te recyclen is. Dat er nu een tekort is aan karton, komt doordat al het papierpulp opgekocht is voor pizza- en verzenddozen van Bol.com en Amazon.com. Hierdoor kunnen ook zij ironisch genoeg niet de gebonden boeken meer leveren als ze op zijn, omdat nalevering niet een kwestie is van een paar weken, maar een kwestie van een paar maanden. Boekhandel Laan heeft ook webwinkel, maar stuurt eigen voorraad weg met gebruikte dozen.

Het gebonden boek dat wel geleverd kan worden en een oplossing biedt, is het pas verschenen ‘Earthshot, Hoe we onze planeet kunnen redden’. Een boek met urgentie en hoop: We hebben tien jaar om de wereld te redden, anders zal de aarde na 2030 onherstelbaar beschadigd zijn. Zaterdag was Loes Riphagen in boekhandel Laan. Ze vertelde uitbundig over ‘Coco kan het!’ , het prentenboek van het jaar 2021. Tijs Marle biologeerde het oudere publiek met zijn eerste deel van ‘Knots!’. Van beide boeken zijn alle winkelexemplaren gesigneerd voor degene die niet aanwezig konden zijn. De Kinderboekenweek duurt tot 17 oktober en de scholenactie, waar de kassabon goed is voor 10% korting voor de school die daar weer kinderboeken van koopt, loopt zelfs tot eind oktober. (Foto: aangeleverd)