Boek over schaatstochten gepresenteerd

Castricum – ‘Corona heeft toch ook een positieve kant gehad’. Dat zei burgemeester Mans vorige week woensdag nadat hij het eerste exemplaar van het boek ‘Tijden van ijs’ in ontvangst mocht nemen. Het schaatsboek is een verzameling verhalen van leden van de Vereniging Kennemer IJsbaan die langeafstandstochten hebben gereden. Gerard de Moel beschreef hun boeiende belevenissen.

Door Hans Boot

Penningmeester Gerard de Moel van VKIJ vertelde in zijn welkomstwoord wat de aanleiding was voor het schrijven van een boek over de Elfstedentochten en alternatieve tochten die in de loop der jaren zijn gehouden. Hij zei onder meer in het knusse clubhuis aan de Zeeweg: ,,Op deze plek hadden we twee jaar geleden een reünie voor de Castricummers die op 4 januari 1997 de laatste Elfstedentocht hadden gereden.

Tijdens de reünie kwamen de fotoalbums, krantenknipsels, elfstedenkruisjes en medailles te voorschijn. Maar er werden vooral veel heldenverhalen, vrolijke of dieptreurige verhalen verteld. Die hebben Aleid Bos en ik opgeschreven. Het was de bedoeling om het daarbij te laten, maar gaandeweg bleek dat het zonde zou zijn om de verhalen van alternatieve elfstedentochten in het buitenland en grote tochten in Noord-Holland onvermeld te laten. Daarom zijn er nu 84 verhalen samengevoegd op 28 pagina’s van het boek ‘Tijden van ijs’. Het boek is een genot om te lezen en het is ons een groot genoegen om het eerste exemplaar aan de burgemeester te mogen aanbieden.’’

Applaus

Mans reageerde daar enthousiast op: ,,Het is het tweede boek dat in korte tijd aan mij is overhandigd en dat in de coronaperiode is geschreven. Die heeft dus ook een positieve kant tot gevolg gehad. Mijn eerste ervaring met deze ijsbaan dateert van 2012. Toen heb ik wat wedstrijden mogen wegschieten, maar ik ben bang dat het tevens mijn laatste ervaring is. Wat een geweldig initiatief om zo’n boek samen te stellen, dus ik vraag een groot applaus voor deze prestatie. Het boek ziet er heel mooi en professioneel uit en ik ga het met veel plezier lezen. Dank aan de schrijver en de verhalenvertellers en ik hoop dat jullie snel weer hier kunnen schaatsen!’’

‘Tijden van ijs’ van uitgeverij Pirola bestaat uit vier delen. Het eerste gaat over de Elfstedentochten, het tweede over de regionale tochten en het derde over de alternatieve (elfsteden)tochten. In deel vier worden de gegevens van de vertellers en tochten vermeld. Het boek, waarvoor Synie Miedema de omslag schilderde, bevat verder talrijke foto’s en afbeeldingen van stempelkaarten, oorkondes en krantenartikelen. Het boek is verkrijgbaar via de VKIJ (zie www.vkij.nl) en de boekhandel. (Foto: Hans Boot)