Boek over Duitse bezetting in Alkmaar en omgeving

Foto boven:
Bevrijdingsfeest in de Emmastraat in Alkmaar, 1945. (Foto: P. Bosman)

Alkmaar – Het Regionaal Archief presenteert een nieuwe rijk geïllustreerde bundel vol verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Alkmaar en omgeving. Het boek ‘Ik was erbij’ bevat verhalen over bezetting en verzet, verraad en vervolging. Het zijn persoonlijke verhalen over gebeurtenissen die diepe indruk maakten, maar ook over het leven van alledag tijdens de bezetting – en natuurlijk over de bevrijding.

De bundel is deel vier in de populaire reeks ‘Ik was erbij’. De verhalen verschenen eerder in de gelijknamige rubriek in de Alkmaarsche Courant en zijn aangevuld met de reacties van lezers en nog niet eerder gepubliceerd materiaal. Samen geven de meer dan vijftig verhalen een indringend beeld van de bezettingsjaren 1940-1945 in Alkmaar en de regio. Ze vertellen bijvoorbeeld over de Engelse bommen op het Zeglis en de Oudegracht en over het hoofdkwartier van de Wehrmacht in Huize Voorhout. Ook zijn er verhalen over de Duitse wegversperring tussen Heiloo en Alkmaar, het militaire vliegveld in Bergen en de Hongerwinter in Heerhugowaard. Bovenal gaan de verhalen over mensen: over joodse families die vermoord werden, over Alkmaarders die hielpen onderduiken, over NSB’ers en foute politiemannen, over scholieren die hun school gevorderd zagen worden en over de honderden jonge arbeiders die in Duitsland tewerkgesteld werden.

Andere ogen

Het doorvertellen van dit soort verhalen is belangrijk, schrijft burgemeester Anja Schouten in het voorwoord bij het boek: ,,Niet alleen leer je veel van de geschiedenis van je eigen stad en kijk je daarna met andere ogen naar je omgeving, maar ook zie je dat veel gebeurtenissen uit het verleden een echo hebben in het heden.’’ Het boek staat boordevol beeldmateriaal: affiches, kaarten, oude documenten en natuurlijk vooral veel foto’s, waaronder unieke beelden die Duitse soldaten zelf maakten van hun leven in de regio. Deze vierde bundel ‘Ik was erbij’ is nu voor een gereduceerde introductieprijs van 12,95 euro (in plaats van 17,95 euro) te koop bij een aantal lokale boekhandels en bij het Regionaal Archief Alkmaar.