Boek en glossy over Oer-IJ-landschap

Regio – Na het succes van de Oer-IJ-atlas is een tweede boek verschenen over het Oer-IJ-landschap. De titel ‘2000 jaar strijd in het Oer-IJ-landschap verwijst naar de conflicten en het wapengekletter in de loop der eeuwen. Ook verscheen deze maand een glossy magazine, waarin de archeologie in dit gebied centraal staat.

Overal in het Oer-IJ gebied zijn nog sporen van oorlog en strijd te vinden. Waarom is dat fort of kasteel op die plek gebouwd en op welke manier beïnvloedde de omgeving de aanvals- of verdedigingstactiek? Op een plattegrond in het boek ‘2000 jaar strijd in het Oer-IJ-landschap’ zijn alle locaties van militaire activiteiten in kaart gebracht en wordt in een oogopslag zichtbaar hoeveel strijd hier is gestreden. De verhalen zijn geïllustreerd met historisch en actueel beeldmateriaal.

Ook de zesde editie van archeoglossy Schatrijk staat in het teken van het Oer-IJ. Dit is een uitgave van Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland. Het biedt de lezer inspirerende foto’s en informerende artikelen over bijzondere vondsten, archeologische onderwerpen en dé topvondsten van de wethouders van de zeven gemeenten in het gebied. Het glossy magazine is verkrijgbaar bij Huis van Hilde en het boek is in de boekhandels verkrijgbaar. (Foto’s: aangeleverd)