Boek en film ‘De Wit in de vrachtrijderij’

Foto boven:
De geschiedenis van De Wit Vrachtrijderij in beeld. Van links naar rechts: Aad de Wit, Fred de Wit en Ton Stuifbergen. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Onlangs verschenen een boek en een film met de titel ‘De Wit in de vrachtrijderij’. De auteurs van het boek zijn Aad de Wit en Ton Stuifbergen. Het idee voor een film komt van Fred de Wit. Boek en film kunnen worden gezien als een vervolg op het jaarboek 2016 van Werkgroep Oud Castricum, waarin uitgebreid aandacht werd besteed aan het familiebedrijf.

Door Henk de Reus

Het wagenpark van Gebr. De Wit voor het pand Mient 41-43 (1937). (Repro: archief familie De Wit)

Zes generaties vrachtrijderij

Het boek beschrijft de geschiedenis van zes generaties vrachtrijders vanaf 1888 tot heden. Naast de feitelijke ontwikkelingen binnen het familiebedrijf beschrijft het tweetal de lef van de ondernemers om weg te gaan uit de vertrouwde omgeving op zoek naar verbetering van het bestaan, hun doorzettingsvermogen, het nemen van initiatief en het starten van een eigen bedrijf. In het boek gaat het ook over de rol van de vrouwen die het mogelijk maakten dat hun mannen de stappen namen die noodzakelijk waren. Zij gaven soms een doorslaggevende wending aan de geschiedenis van De Wit in de vrachtrijderij. Ook komen de verschillen tussen de broers, hun besluit om te gaan samenwerken, maar ook de aanleiding om uiteindelijk toch weer een eigen weg te gaan aan bod. Hierdoor kwamen familiebanden onder druk te staan. Het boek en de film bieden een mooi portret van een aantal bedrijven en een bedrijfstak, hun dynamiek en creativiteit. Het geeft ook een tijdsbeeld van de economische en maatschappelijke ontwikkelingen van de negentiende eeuw tot nu toe. Zowel in het boek als in de film zijn meerdere interviews opgenomen.

Fred de Wit voor twee DAF-vrachtauto’s (1986). (Repro: archief Fred de Wit)

Waarom een boek?

Aad de Wit legt het als volgt uit. ,,Mijn vader, Arie de Wit, overleed in 2004. Zijn opgetekende memories vormden zijn legacy. Ik besefte dat mensen van mijn generatie nog verhalen over hun ouders kunnen vastleggen. Mijn broer Rob, die een actieve rol in de vrachtrijderij vervulde, is al overleden en zijn verhaal kan dus niet meer worden opgetekend. Bovendien ligt er een interessante geschiedenis van een klein vrachtbedrijf dat groeit en bloeit, maar na ruim een kwarteeuw wordt opgesplitst in vier bedrijven met elk hun eigen historie. Het materiaal dat we voor Werkgroep Oud Castricum hadden vergaard paste niet allemaal in het jaarboek. Daarom besloten we een boek te schrijven. Het schrijfwerk namen Ton Stuifbergen en ik voor onze rekening. De bijdrage en de inzet van mijn neef Fred de Wit was onontbeerlijk bij de totstandkoming van het boek. Hij heeft immers zelf in het bedrijf gewerkt.

Verhuizing van BN’er Henny Huisman naar Bakkum. Links Fred de Wit, rechts Henny Huisman. (Repro: archief Fred de Wit)

Omvang project

Ton Stuifbergen: ,,Tussen de opgediepte stukken bevindt zich historisch filmmateriaal, dat uniek te noemen is. Het was vooral Fred die met het idee kwam om ook een film te maken. Hiervoor legden we contact met Anton Visser van Filmboer Producties. Vanwege de omvang van het project vroegen we Stichting KIST, waarvan Aad secretaris is, om dit onder haar hoede te nemen. De stichting heeft veel ervaring met culturele, historische en educatieve projecten. Naast de zakelijke kant van het bedrijf komt, zowel in de film als in het boek, ook de maatschappelijke betrokkenheid van het bedrijf aan de orde. Het waren allemaal mensen uit het dorp en zij hadden hier een binding mee.” Hij vertelt dat het soms lastig was om aan informatie te komen. ,,We waren bijvoorbeeld op zoek naar gegevens over Arie Bresijn, een vroegere werknemer die in Rotterdam heel veel werk voor De Wit verrichtte. We vonden geen enkel aanknopingspunt. Via Internet kwamen we achter de naam van de krant ‘Oud Rotterdam’, die de historie van de stad belicht. We plaatsten hier een oproep in. Binnen een week kregen we vijf reacties, waaronder die van de dochter van Arie. Ze was inmiddels zelf bijna 100 jaar.’’

Reclame-uiting uit 1948. (Repro: archief familie De Wit)

Bakens verzetten

Fred de Wit maakte met zijn twee broers en twee zussen deel uit van de ondernemersfamilie. Fred was tot 2001 directeur van De Wit Verhuizingen. Hij weet als geen ander wat het ondernemerschap vraagt. ,,Het zit ons in de genen. Als ondernemer moet je lef hebben, risico’s durven nemen, creatief en flexibel zijn. Ook moet je vooruitdenken, met teleurstellingen kunnen omgaan en de bakens op tijd verzetten. Dit laatste deden wij bijvoorbeeld toen de bodeactiviteiten na verloop van tijd in een neerwaartse spiraal terecht kwamen. We legden ons toe op internationaal geconditioneerd transport dat in die tijd in de lift zat. Dit bleek een gouden greep. Toen het in de jaren ’90, door concurrentie uit zuid en oost Europa, lastig werd om het hoofd boven water te houden bouwden we een loods in Castricum en legden wij ons toe op opslaan en verhuizen.” Het Castricumse bedrijf bestaat nog steeds onder dezelfde naam, maar met een andere directeur.

Het boek ‘De Wit in de Vrachtrijderij’ (Foto: Henk de Reus)

Presentatie en verkoop

De film en het boek met meer dan 160 historische foto’s wordt op 8 oktober voor genodigden gepresenteerd. Voor een groter publiek zijn er twee gratis filmvertoningen op zondag 10 oktober om half twee en half vier in ‘De Duynkant’, het gebouw van Oud-Castricum aan de Geversweg. Een coronatoegangsbewijs is dan wel een vereiste. Er zijn vijftig zitplaatsen en vol-is-vol. Het 220 pagina´s tellende boek (inclusief een link naar de film) kost 29,50 euro en is verkrijgbaar voor, tijdens en na de filmvertoningen en verder bij Boekhandel Laan in Castricum.