Boek Castricumse auteur Marja West binnenkort verfilmd

Foto boven:
Marja West: ,,Onderzoek dat gepaard gaat met true crime heeft mijn belangstelling.’’ (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Producent Stepping Stone heeft de filmrechten aangekocht van het boek ‘Verloren in de jungle’ dat in 2021 werd uitgebracht door Marja West (57) en coauteur Jürgen Snoeren. Het boek gaat over twee Nederlandse meisjes die acht jaar geleden niet terugkeerden van een wandeling in de jungle van Panama.

Door Henk de Reus

Marja omschrijft zichzelf als het prototype ‘mislukt op school’. ,,Ik maakte als tiener de mavo en LEAO niet af en besloot pas op m’n 37e te gaan studeren. Ik koos voor een rechtenstudie die ik eveneens niet volledig voltooide, ditmaal door een auto-ongeluk.’’ Marja heeft altijd veel gelezen. Haar voorkeur gaat uit naar romans en non-fictie boeken. Rond haar 29e pakt ze de pen en schrijft ze haar eerste boek. Het is nooit uitgegeven. ,,Terecht’’, vindt ze achteraf zelf.

Debuut

In 2015 maakt ze haar debuut met de thriller ‘Uitgeteld’. Het behaalt onmiddellijk de longlist van een literaire prijs. Marja maakte van het schrijven haar beroep en inmiddels staan er acht boeken en vijf luisterseries op haar naam. Onderzoek dat gepaard gaat met true crime heeft haar belangstelling. Het is dan ook niet vreemd dat zij tot het schrijven van het boek ‘Verloren in de jungle’ kwam. Het gaat over de verdwijning van twee Nederlandse meisjes, Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22). Zij keerden in 2014 niet terug van een wandeling in Panama.

Verdwijning Kris en Lisanne

De verdwijning van Kris en Lisanne wordt in 2014 wereldnieuws en het houdt Nederland volledig in de ban. De wekenlange zoekacties naar de meisjes, bemoeilijkt door het slechte weer, leveren niets op. Twee maanden na de verdwijning van de jonge vrouwen, wordt er diep in de jungle een rugzak gevonden met daarin onder meer hun telefoons en camera, waarop vreemde foto’s blijken te staan. Dit leidt tot wilde speculaties over de verdwijning die tot op de dag van vandaag voortduren. Zijn ze verdwaald, ontvoerd of beroofd?

Kris Kremers (l) en Lisanne Froon verdwenen in 2014 na een wandeling in de jungle van Panama. (Foto: aangeleverd)

Trigger

Marja legt uit wat haar triggerde om, samen met coauteur Jürgen Snoeren, het boek ‘Verloren in de jungle’ te schrijven. ,,Ik las een artikel in ‘The Daily Beast’ uit 2016 over de verdwijning van Kris en Lisanne. Onderzoeksjournalist Jeremy Kryt concludeerde dat de vrouwen verdwaald waren. Jürgen en ik overwogen toen al hierover een boek te schrijven, maar daar is destijds niets van gekomen. In 2019 kantelde Kryts mening. Op basis van dezelfde feiten zei hij toen dat er misdaad in het spel was en dat fascineerde ons. Hoe kun je twee sluitende, haaks op elkaar staande conclusies trekken op basis van hetzelfde feitencomplex? Toen Dick Steffens later zei dat Kris Kremers mogelijk nog in leven is namen we het besluit om de zaak te gaan onderzoeken met de bedoeling er een boek over te schrijven.” Hierin nemen de auteurs alle mogelijke scenario’s onder de loep. Ze verdiepten zich intensief in nieuw onderzoeksmateriaal om de waarheden van de onwaarheden te scheiden. Het boek kwam in 2021 uit. Peter R. de Vries schreef een prachtige quote op de kaft. Hij noemt het een van de beste true crime-boeken die hij heeft gelezen. Marja: ,,Ik ervaar die quote als de kroon op m’n werk.’’

Verfilming boek

Producent Stepping Stone ontwikkelt zowel een documentaire als een dramaserie, geïnspireerd op het boek. Beide komen in 2024 uit, precies tien jaar de na de vermissing. Marja vertelt hoe de producent op haar pad kwam: ,,Op 13 juli belde de producer die ik kende, omdat ze ook al een optie op de verfilming van een ander boek van mij had (‘Het spel van leugens’). Ze had me eigenlijk een week eerder – op 6 juli – willen bellen. Peter R. de Vries had vlak voor hij werd neergeschoten met haar zakenpartner gesproken over ‘Verloren in de jungle’ en zo is het balletje gaan rollen.’’

Het boek ‘Verloren in de jungle’ dat nu Verfilmd wordt. (Foto: aangeleverd)

Trots

Wat doet het met Marja dat haar boek nu verfilmd wordt? Marja: ,,Onlangs heb ik de outline gelezen die het scenaristencollectief Winchester McFly (dat ook de film ‘Judas’ schreef) heeft gemaakt. Het vertegenwoordigt zo goed de kern van ‘Verloren in de jungle’. Ook de outline van de documentaireserie is heel raak. Ik vind het heel mooi dat de producent mij, ons, betrekt bij het proces.’’ Het woord ’trots’ durft zij niet in de mond te nemen. Marja: ,,Toen ik op 16-jarige leeftijd ‘mislukt’ aan het leven begon, had ik niet kunnen vermoeden dat ik op een dag hier zou staan. Acht boeken, vier luisterseries (Storytel), een Kobo original en filmcontracten is best iets waarop ik trots zou mogen zijn. Het gekke is dat mijn jeugd ertoe heeft geleid dat ik moeilijk trots op mezelf kan zijn of op hetgeen ik heb bereikt. Ik besef dat het bijzonder is, niet alleen omdat grote uitgevers je boek uitbrengen, maar ook de vele vertalingen die inmiddels op mijn naam staan. Schrijven maakt me blij.’’

Marja volgt op dit moment een opleiding scenarioschrijven bij de ScriptAcademie. Daarnaast is zij bezig om een storyline-groep in het leven te roepen. Het betreft auteurs die, al dan niet samen met scenaristen, het plot voor films en tv-series maken.

Het boek ‘Verloren in de jungle’ is voor € 22,90 verkrijgbaar bij uitgeverij Unieboek Het Spectrum (ISBNnr.: 9789000372164).