Boek ‘2000 jaar strijd in het Oer-IJ-landschap’ weer verkrijgbaar

Regio – Het boek ‘2000 jaar strijd in het Oer-IJ-landschap’ was snel uitverkocht. Nu is een tweede druk verschenen van deze bijzondere uitgave over machtsstrijd, gewapende conflicten en ander wapengekletter dat zich hier in de regio de afgelopen eeuwen heeft afgespeeld.

Er blijkt een groeiende belangstelling voor de eigen geschiedenis. Zo scoorde de laatste aflevering van het tv-programma ‘Het verhaal van Nederland’ 1,7 miljoen kijkers. Iedereen heeft nog wel herinneringen aan de lessen geschiedenis op school, maar hoe het precies zat zijn we vergeten. Ook straten en wijken worden vaak vernoemd naar historisch belangrijke figuren en gebeurtenissen. Dat maakt zo’n regionaal boek extra interessant.

Romeinse legers bij Velsen, de 80-jarige Oorlog tegen Spanje, het Kaas- en Brood Oproer in Heemskerk, de Hoekse en Kabeljauwse Twisten rond Egmond, de Slag bij Castricum en de Tweede Wereldoorlog. Weinig mensen zijn bekend met de enorme impact die deze gebeurtenissen ook in deze regio op de lokale bevolking hebben gehad. Grof geweld en veel slachtoffers.

Stichting Oer-IJ kwam op het idee voor het boek omdat er in het Oer-IJ landschap, in de driehoek Zaanstad-Velsen-Alkmaar, nog verrassend veel sporen zijn te vinden die te maken hebben met die strijd uit het verleden. Kastelen, restanten van verdedigingswerken, forten uit de Stelling van Amsterdam. Door de verhalen te vertellen die daar bij horen gaat het gebied meer leven en kijk je anders om je heen.

‘2000 jaar strijd in het Oer-IJ-landschap’ onder redactie van Agnes de Boer. Diverse auteurs. Uitgeverij Noord-Holland. Formaat 220 x 280 mm. In kleur. Rijk geïllustreerd. 160 pagina’s. Verkoopprijs tweede druk: 24,95 euro. Het boek ligt in de winkel, maar kan ook via www.oerij.eu bij Stichting Oer-IJ worden besteld. (Foto: aangeleverd)