Boeiende lezing palingroker

Tijdens een presentatie voor de Stichting Uitgeester Senioren nam Jan van den Kommer zijn toehoorders donderdag mee in de wereld van de palingvisserij. Er bleef geen stoel onbezet.

De familie Van den Kommer is al 120 jaar actief in de vis. Jan is de vierde generatie die het vissersbedrijf runt. Hij vertelt: ,,We vangen de paling in de wateren rond Krommenie, Uitgeestermeer en rond Castricum.” In 1978 is de winkel gestart en het is nu 25 jaar geleden dat Van den Kommer startte met het leveren aan restaurants. Begin jaren 70 stonden ze ook op kermissen zoals in Limmen, Heemskerk en Uitgeest.

De glasaal komt vanuit de Sargassozee bij de Bermuda Driehoek naar Nederland via onder andere Spanje en Engeland. Het vrouwtje is het grootst. Na 3 jaar is de paling gereed voor consumptie. In september, oktober en november mag er niet gevist worden en worden de palingen geïmporteerd onder andere uit Zweden.

Op 1 januari 2017 de viswinkel gesloten.Van den Kommer levert nog steeds aan drie restaurants. Men vist nog steeds zelf en twee tot drie keer in de week wordt de paling gerookt op onbewerkt eikenhout. De krab die altijd tussen de palingen in de netten wordt gevangen gaat naar de Chinees.

Tijdens de pauze werden de toehoorders getrakteerd op een broodje paling of zalm. (Ger Bus)