Boeiende expositie van Joke Vink in De Oude Keuken

Castricum – De eerste expositie van De Oude Keuken na de maandenlange sluiting door het coronavirus is direct al een heel aansprekende tentoonstelling geworden. De Alkmaarse kunstschilder Joke Vink exposeert er haar kleurrijke, op de natuur geïnspireerde schilderijen deze zomer.

Van jongs af aan is Joke in de ban van ‘het schilderij’. Toen ze als kind bij een kunstenaarsgezin over de vloer kwam, voelde ze al een soort van eerbiedige bewondering voor schilderijen. Vanzelfsprekend werd ze als geboren Bergenaar toen al beïnvloed door de Bergense school. Joke verduidelijkt dit door een gezegde van Stef Bos: ,,Als je niet weet waar je vandaan komt, weet je ook niet waar je naar toe moet gaan.” Daarmee doelt ze niet op het gezin met ouders en familie, maar op iets anders. Daar zegt Joke over: ,,Je bent al iets voordat je begint aan je leven. Daar raakt het voor mijn gevoel aan. Je moet weten waar je vandaan komt om je daar weer mee te kunnen verbinden.”

In eerste instantie verwonderde ze zich over de bijzondere sfeer die een kunstenaar in zijn werk kan creëren. Vaak geheel ‘anders’ dan de werkelijkheid. En toch; als je daar doorheen keek, zat daar toch ook weer de werkelijkheid. Maar op een andere manier beleefd. Die verwondering is altijd gebleven. Ook toen ze later, mede door haar Opleiding Algemeen Beeldende Kunst bij Academie Minerva in Groningen, meer ging letten op de techniek van het schilderen zelf. Voor deze kunstenaar is de natuur een belangrijke inspiratiebron en in de schilderijen is een sterk verlangen voelbaar om dichter bij de natuur te komen en daar een verbinding mee aan te gaan.

Verschillende technieken

Joke Vink werkt hoofdzakelijk met acrylverf op papier of doek. Omdat het bij haar werk vooral om de sfeer gaat, vindt ze het gemakkelijk om met verschillende materialen en technieken te kunnen experimenteren en die ook te gebruiken. Zo is ze voor de gewenste uitstraling niet aan slechts een techniek gebonden. Die verschillende technieken creëren de sfeer die Joke aan de schilderijen mee wil geven. Toch is ze zelf nog vaak verrast dat de mensen haar schilderijen heel individueel en persoonlijk , maar altijd in verwondering beleven. Joke is al jarenlang als docente verbonden aan de vereniging Perspectief in Castricum.

De expositie is tot en met 7 september dagelijks tussen 09.00 en 17.00 uur te zien in De Oude Keuken aan de Oude Parklaan 117 te Castricum. (Foto: aangeleverd)