BOEi en Kennemer Duincampings tekenen voor 1-kamerhotel

Castricum – BOEi en de Kennemer Duincampings hebben een huurovereenkomst ondertekend voor de Castricumse Watertoren (1908). Ze vestigen er een 1-kamerhotel annex bruidssuite. Nu de huurovereenkomst is getekend, kan de bijzondere inbouw van start gaan.

Willemieke de Waal, directeur de Kennemer Duincampings: ,,Water, de duinen en historie; elementen die naadloos aansluiten bij de Kennemer Duincampings. En samenkomen in één bijzonder object: de Watertoren. Het wordt een unieke plek voor een bijzondere overnachting. Mede omdat de medewerkers van social enterprise De Oude Keuken een rol gaan spelen in beheer en ontvangst.”

Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur BOEi: ,,Ten behoeve van de restauratie is de bovenkant er in zijn geheel afgeweest, zodat we grondig te werk konden gaan. het monument staat er straks weer prachtig bij en ik denk dat ontzettend veel mensen zullen genieten van hun nacht in de blikvanger van de watertoren, het stalen reservoir.”

BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, kocht de watertoren in 2015. Vervolgns ging de organisatie op zoek naar een passende herbestemming. De watertoren van Castricum dateert van 1908. Het was het waterreservoir voor het psychiatrische ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Met het onderbrengen van de zorg voor geesteszieken bij de overheid en een toegenomen verantwoordelijkheidsgevoel voor de zorg van ‘krankzinnigen’, ontstond in de tweede helft van de negentiende eeuw een groeiend tekort aan capaciteit binnen de bestaande gasthuizen en gestichten. Duin en Bosch werd vanaf 1904 gebouwd op een terrein van 85 hectare.

De restauratie van de Castricumse Watertoren is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland, de BankGiro Loterij en de Rijksoverheid. Restauratie bouwbedrijf Pronk Bouw uit Warmenhuizen nam de bakstenen schacht voor zijn rekening. Het stalen reservoir werd op transport gezet naar Smederij Oldenhave in Vorden.

Over BOEi

BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. De organisatie, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, richt zich op het ontsluiten van Nederlands erfgoed voor burgers en het ontsluiten en doorgeven van haar verhalen aan navolgende generaties in Nederland. Restauratie en herbestemming gebeurt met veel oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. Zie ook www.boei.nl voor de missie, projecten en aandeelhouders.

Op de foto:
Het ondertekenen van de huurovereenkomst. Van links naar rechts: Jeroen Ketting (BOEi), Peter Ramp (KDC) en Willemieke de Waal (KDC). (Foto: BOEi)