Bo Weijer door naar provinciale finale Voorleeswedstrijd

Castricum – Bo Weijer, leerling van kindcentrum Helmgras, is door naar de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Op 16 maart won ze de regionale ronde in de bibliotheek van Hoogkarspel. Ook Sterre Hof van de Meester Spigtschool uit Hoogkarspel is door naar de provinciale finale, die op 17 april in Amsterdam plaatsvindt.

Presentator André Accord stelde de veertien kandidaten vorige week voor aan het publiek dat bestond uit enthousiaste supporters. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. De jury bestond uit Heleen Keur (interim Directeur-bestuurder van de Stichting Westfriese Bibliotheken), Janna de Lathouder (auteur) en Stan van Dongen (voorlezer). Zij letten op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact met het publiek was belangrijk. Na een spannend eindberaad maakte de juryvoorzitter de winnaars bekend.

Juryrapport

Bo las een fragment voor uit het boek ‘Het verboden eiland’ van Helma Kamp. De jury vond dat Bo een ‘complete’ voorlezer is: ze heeft aandacht voor alle aspecten van het voorlezen. Sterre las een fragment voor uit het boek ‘De kinderen van de Grote Beer’ van Carry Slee. De jury vond dat Sterre het publiek helemaal meenam in het fragment met een zeer spannend einde.

Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. Elk jaar nemen duizenden kinderen uit groep 7 en 8 het voorlezend tegen elkaar op. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie is op www.denationalevoorleeswedstrijd.nl te vinden.

Beter leren

De lees- en leerprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als kinderen iedere dag vijftien minuten lezen, zo blijkt uit onderzoek. Kinderen die dagelijks een kwartier lezen, lezen meer dan een miljoen woorden per jaar. Ze vergroten hun woordenschat, hun kennis van de wereld en hebben een voorsprong bij andere vakken. Kinderen die veel lezen hebben meer kansen in de maatschappij. (Foto: Foto van Dana)