Bloemendagen: ‘genieten van waardering als het publiek langskomt’

Het is een ongeschreven regel dat er van de ontwerpen niets naar buiten komt voordat de bloemmozaïeken aan de weg staan. De prikploegen weten onderling vaak wel van elkaar wat zij maken. Dit is handig omdat je hiermee doublures voorkomt. De verslaggever mag een blik binnen de werkruimten werpen, mits hij niets verklapt.

Door Henk de Reus

Prikploeg ‘De Beunhazen’ heeft onderdak in een garage aan de Molenweg gevonden. Er wordt druk geritst en geprikt. Men heeft gekozen voor een portret van een bekende Nederlander die wel eens geassocieerd wordt met een kaars. Nee, het gaat deze keer niet om Johan Derksen maar om een Nederlands icoon die zijn sporen dik heeft verdiend. Prikploegopperhoofd Jan Kraakman vraagt de verslaggever niet meer te verklappen. ,,Het kan zijn dat we, vanwege de actuele situatie, de bijbehorende tekst nog op het laatste moment moeten aanpassen’’, legt Jan uit. Of er een prijs in zit weet hij niet. ,,Ik geniet het meest van de waardering van het publiek dat straks langskomt als het mozaïek aan de weg staat.’’

Actuele ontwikkelingen

Het prikteam ‘Moet van Loek’ mocht vorig jaar met ‘Loekie de Leeuw’ de zilveren tulp in ontvangst nemen. Dit jaar doet het team weer een gooi naar de titel. Men zoekt het in de actualiteit en de ontwikkelingen die met een sneltreinvaart op ons afkomen. De vormgeving komt van illustrator Alex Stuifbergen, die deel uitmaakt van het prikteam. Hij brengt met hyacintennagels kleur aan op het gezicht van een bekende rapper. Alex: ,,De negen componenten waaruit het mozaïek bestaat hebben allemaal iets met elkaar gemeen, maar hiervoor moet je het eerst goed in je opnemen. Loop er dus niet zomaar aan voorbij, anders mis je de clou.’’ Als hij het uitlegt begrijp je waarom. Het idee is origineel en het is duidelijk dat men ook dit jaar de lat weer hoog legt.

Voetbal

In een achterafje aan de Dusseldorperweg staat een grote witte tent waarin prikteam ‘De Zilveren Gulp’ de hyacintenbloemetjes van de stengel ritst, sorteert en per drie stuks op een speld zet. Duidelijk is dat de meesten van de aanwezige prikkers voetbalfan zijn want in de tent hangt een tv-scherm waarop de wedstrijd PSV-Ajax live te volgen is.

Colin Metzelaar, duidelijk een Ajaxfan, kan na het tweede doelpunt van PSV de wedstrijd niet langer aanzien en is van de priktafel weggelopen. In de aangrenzende ruimte voorziet hij een portret van de nodige kleur hyacintenbloempjes die net op naalden zijn gezet. Het portret heeft ook met voetbal te maken en is een eerbetoon aan iemand aan wie voetbalminnend Limmen veel dank verschuldigd is.

Als Luc de Jong de 3-0 voor PSV binnenschiet klinkt er massaal teleurstelling onder de prikkers. Om de stemming er in te houden worden de lege bierflesjes snel verwisseld voor volle exemplaren.

Aanstaande zaterdag, vroeg in de avond, is het moment suprême en worden de prijswinnaars in Vredeburg bekend gemaakt. De vakjury beoordeelt de werkstukken op kleurcombinatie, afwerking, idee en algemene indruk met een cijfer tussen 1 en 10. Het kan wel eens reuze spannend worden.

Fotobijschrift:

Leden van de prikploeg ‘Zilveren Gulp’ zijn gezellig met elkaar aan het bloemenritsen en het bij elkaar spelden van de hyacintenbloempjes. De stemming wordt iets bedrukter als PSV voor de derde keer tegen Ajax scoort. (Foto: Henk de Reus)