Blekemolen beslist bondsduel voor Schaakvereniging Limmen

Limmen – Op vrijdag 18 november ontving het eerste team van SV Vredeburg een achttal schakers van het Alkmaarse De Waagtoren 2 voor een duel in de bondscompetitie. Daarnaast werd gespeeld in de tiende ronde van de interne competitie.

In de eerste klasse A van de HNSB-competitie voerde De Waagtoren 2 de ranglijst aan, terwijl Vredeburg 1 zich als middenmoter manifesteert. Ed Stolp was de eerste met een score: in een dichtgespijkerde stelling kwam hij remise overeen met zijn Alkmaarse opponent. Ook Bob Stolp noteerde een halfje. En dat was er één in de categorie ‘meer geluk dan wijsheid’, want Stolp was in de opening volkomen overrompeld en had twee pionnen ingeleverd. Maar in het eindspel kreeg hij, na een blunder van zijn tegenstander, zomaar een kwaliteit in de schoot geworpen. Toen kort achtereen kopman Luc Janssen en Sandra Hollander aan het kortste eind trokken, pakten donkere wolken zich samen boven het Limmer achttal. Janssen was in het vroege middenspel al tegen kwaliteitsverlies aangelopen en kwam dat nadeel nooit meer te boven. Sandra Hollander kon een vijandelijke koningsaanval niet weerleggen. Harold Ebels had een enorme voorsprong op de klok, maar met ogen op de muurvaste stelling stemde hij toch in met het remiseaanbod van de man aan de overzijde van het bord.

Door fraaie overwinningen van Bert Hollander en Wim van Dijk kwam de 3,5-3,5 op het scorebord. Hollander maakte slim gebruik van een open lijn en bouwde een winnende aanval. Van Dijk is een speler van de lange adem. In het middenspel keek hij lang tegen een gedrukte stelling aan, maar laat op de avond ontworstelde hij zich langzaam aan de houdgreep, nam het initiatief over en schoof spectaculair naar de zege. Vervolgens waren alle ogen gericht op het achtste bord waar Barry Blekemolen en zijn Alkmaarse tegenstander – beiden met minder dan vijf minuten bedenktijd op de klok – aan een adembenemend eindspel bezig waren. Met een koel hoofd en vastberaden manoeuvres wist Blekemolen gebruik te maken van zijn ver opgerukte pionnen en Vredeburg de overwinning te bezorgen: 4,5-3,5. Ongelooflijk!

Interne competitie

In de interne competitie deelde Robin Rommel, in de vorm van onnodig stukverlies, een vroeg sinterklaascadeau uit aan Remi Aafjes. Bert van Diermen won van zijn levenspartner Marlies Sturk die met haar centrumpionnen, zonder eerst te rokeren, ten aanval was getrokken, en daarmee de deur voor het tegenoffensief openzette. Pieter Klein klimt langzaam maar zeker op de ranglijst. Chiel Pepping was het slachtoffer van de dadendrang van de Plantraam-bewoner. Marcel Wester constateerde dat de jeugdige Thijs Min heel aardig kan schaken, maar in zijn enthousiasme nog te impulsief speelt en z’n verdediging verwaarloost. Met een gemene zet van de dame voltrok Wester het vonnis. Marc Voorwalt en Jeroen van Vliet hadden beiden nog een koning, een toren en vijf pionnen… maar geen goede plannen meer. Remise bood een aanvaardbare uitkomst.

Hans de Goede was in bloedvorm: met een prachtige paardzet besliste hij zijn partij tegen Gijs Pouw. Via de krachtzet Dxh3 kraakte Jaap-Jan Min de koningstelling van Jan Brantjes en boekte een knappe zege. Aart van den Brink baalde: door een onhandige pionzet sneed hij zijn eigen loper af van de verdediging. Nu kon Tars Wanders winnend een pion naar de overzijde laten lopen. Komende vrijdag spelen de viertallen van Vredeburg 3 en 4 hun eerste duel in de bondscompetitie, respectievelijk uit bij ZSC Saende 3 en thuis tegen Heerhugowaard 3. De overige schakers gaan op voor ronde elf van de interne competitie.