Blauwe hap deze keer thuis bezorgd

Castricum – Vorig jaar ging de lokale veteranendag niet door vanwege corona. Het veteranencomité bedacht dit jaar een oplossing om de mensen die zich hebben ingezet voor de vrede een eerbetoon te brengen. Daar waar het gezamenlijk nuttigen van de bekende ‘blauwe hap’ altijd het sluitstuk vormde van veteranen dag wordt deze maaltijd met biertje dit keer bij de veteranen thuis bezorgd.

Door Henk de Reus

Hans Walrave, sinds 2005 secretaris van het Veteranencomité, licht het initiatief toe: ,,Vanwege corona mogen er nog steeds geen evenementen worden gehouden. Dit betekent dat onze traditionele bijeenkomst niet kan doorgaan vanwege de kans op besmetting. Als ludieke actie brengen we de blauwe hap bij de veteranen thuis. Ze merken dan toch iets van de sfeer van veteranendag.” Het heeft wat weg van de ’tafeltje-dekje-service’, zij het dat de maaltijd thuis nog moet worden opgewarmd.

Het laden en lossen van de koelcontainers bij Sinar Djaya.

Organisatie

Alle veteranen konden vooraf aangeven of ze het idee leuk vonden. Van de 283 veteranen gaven er 86 aan de geste te appreciëren. Het vraagt nogal wat organisatie om de maaltijd bij iedereen langs te brengen, maar dit kun je wel aan veteranen overlaten. Hans Walrave: ,,De maaltijden worden eerst door elf historische legervoertuigen bij Sinar Djaya opgehaald en vervolgens in de kernen Castricum, Limmen, Bakkum en Akersloot rondgebracht. Alle voertuigen hebben een koelbox bij zich waarin zich de maaltijden bevinden. De containers zijn gesponsord door Jumbo in Uitgeest. De burgemeester rijdt mee met een van de legervoertuigen en reikt de eerste maaltijd aan de oudste veteraan uit.”

Henk Zandbergen heeft zojuist, op gepaste afstand, de blauwe hap in ontvangst genomen.

Kolonne

Om 14.00 uur verschijnen de eerste legervoertuigen op het Raadhuisplein. Hieronder bevindt zich ook de vrachtwagen met de koelboxen. Rick (10) en Daniel (7) Schipper zijn intussen achter het stuur van een Nekaf m38 army gekropen. Rick ziet het wel zitten om later ook het leger in te gaan. Het liefst wil hij bij de luchtmacht. Zijn vader Ronald diende ook het vaderland en hij wil graag in zijn voetsporen treden. Daniel twijfelt nog tussen het leger en de politie. Tegen 15.00 uur vertrekken de voertuigen in kolonne richting het centrum. Bij afhaalrestaurant Sinar Djaya worden de inmiddels gereedstaande maaltijden in koelboxen gedaan. Als elk voertuig voorzien is van een koelcontainer vertrekt de stoet in kolonne naar woonzorgcentrum De Boogaert.

Rick (r) en Daniel krijgen een voorproefje van wat hen mogelijk later te wachten staat.

Oudste veteraan

Ada Peters, de oudste veteraan (96) zit inmiddels pontificaal in haar rolstoel voor de ingang van De Boogaert te wachten op wat komen gaat. Voor deze gelegenheid heeft ze haar Marva-uniform aangetrokken. Op haar revers prijken een Koninklijke Onderscheiding en een herinneringsmedaille Oorlog en Vrede. Dan verschijnt de kolonne voertuigen vlak voor de deur. De burgemeester stapt uit de eerste legerwagen, begroet Ada en overhandigt haar de maaltijd. Ze is duidelijk verguld. De mondhoeken krullen tot aan de oren. Op de vraag of zij nog niet een keer in een legervoertuig zou willen zitten reageert zij enthousiast met ‘ja’.

Een aandoenlijk moment. De oudste veteraan Ada Peters-Noussen (96) samen met de burgemeester achter het stuur van een historische legervoertuig.

Probleem is alleen dat zij onder andere vanwege een gebroken bekken in een rolstoel zit. Een uitdaging voor de nieuwe voorzitter Dannij van der Sluijs. Hij pakt Ada op uit de rolstoel en verplaatst haar in brandweergreep naar de legerwagen waarin burgemeester Toon Mans inmiddels plaats achter het stuur heeft genomen. Het is een aandoenlijk plaatje, Ada, samen met de burgemeester op de voorstoelen van een historisch legervoertuig. Er worden heel wat foto’s geschoten. Hierna splitsen de voertuigen zich en gaat iedereen de lijst met doorgekregen adressen van veteranen af.

Reacties

Henk Nuyens en twee van zijn collega-veteranen komen als eerste terug van hun rondje. ,,We hebben dertien maaltijden bezorgd. De reacties waren fantastisch. De ontvangst was overal even hartelijk. Sommige buren van bezochte veteranen hadden de Nederlandse driekleur als eerbetoon uitgestoken. Het leek soms een bevrijdingsonthaal. Ook zagen we af en toe de emotie op het gezicht bij sommige mensen, ook bij jongere veteranen. Er waren er ook die normaal niet aanwezig zijn bij veteranendag, maar door dit initiatief over een streep zijn getrokken.”

Dannij van der Sluis (l) heeft zojuist de voorzittershamer overgenomen van Marcel Jansen.

Overdracht voorzitterschap

De middag wordt afgesloten in grand café De Balustrade. Hier draagt de huidige voorzitter van het veteranencomité Marcel Jansen de voorzittershamer over aan Dannij van der Sluijs. Hans Walrave bedankt de scheidende voorzitter voor de prettige samenwerking gedurende de afgelopen zestien jaar en benoemt hem tot ambassadeur van het veteranencomité De Buch. (Foto’s: Henk de Reus)