Biljarters Excelsior vieren 75-jarig bestaan

In een bovenzaal van Dorpshuis de Zwaan in Uitgeest komen iedere week zo’n 22 leden van de Uitgeester biljartvereniging Excelsior bij elkaar om te biljarten. De uitspraak ‘ik heb er de ballen verstand van’ gaat hier niet op want deze mannen hoef je hierover weinig wijs te maken. Ooit begon men in clublokaal Brandjes/Tuin, werd er verhuisd naar café De Vriendschap in Akersloot maar omdat de afstand een obstakel bleek, keerde Excelsior in 2000 terug naar Uitgeest. Sinds 2006 worden de ballen in dorpshuis de Zwaan aan de Middelweg met veel plezier precies daar neergelegd waar men ze wil hebben.

Bij binnenkomst vallen direct de vier prachtige tafels op waar in opperste concentratie wordt gespeeld. Voorzitter Jan Putter: “Wij zijn dan niet bij de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond aangesloten maar zijn binnen de club zeker serieus met de competitie bezig en gezelligheid is uiteraard een belangrijke factor.”

Dat de biljartsport je kan grijpen, bewijst de gedrevenheid waarmee Arie Berkhout zijn dinsdagavond hier invult. Arie: “Ik speel vanaf mijn twaalfde, ben nu bijna 82 jaar en doe het nog prima”. Volgens Jan Putter heeft dat heel wat kwartjes gekost. Dit muntje diende je vroeger te betalen om de ballen te kunnen gebruiken.

In 2009 ontving Arie Berkhout uit handen van burgemeester Baltus de erepenning met oorkonde van de gemeente Uitgeest vanwege zijn 40-jarig lidmaatschap. Met glinsterende ogen laat Arie een antiek notulenboekje uit 1939 zien. “Dat waren mooie tijden, er staat aardig wat in beschreven.” Dan lachend: “Ze hebben ooit, terwijl ik aan het biljarten was, buiten mijn fietsvoorwiel vervangen door een autopedwiel en daar ben ik toen een paar keer mee om het biljart gefietst, grote hilariteit natuurlijk.”

Het 75 jarig bestaan is inmiddels in augustus gevierd met een rondvaart over het meer, de Zaanse Schans en een buffet in café Het Achterom in Akersloot. Op een paar man na zijn de meeste leden op leeftijd en wat Jan Putter betreft mag er nieuwe aanwas komen. Jongeren zullen niet zo geïnteresseerd zijn vermoedt hij maar de ‘licht belegen’ leeftijd past hier uitstekend tussen. Jan: “Heb je nog nooit gespeeld, geen probleem, er lopen hier genoeg mensen die je willen begeleiden.” Geïnteresseerden kunnen altijd binnenlopen op dinsdag van 19.00 uur tot 23.00 uur of contact opnemen met secretaris de heer F. Zwanikken, tel: 0251-247478, e-mail: franszwanikken@gmail.com. (Monique Teeling)