Bijzzzaak plant wilgenkatjes voor bijen en hommels

Castricum – Bijzzzaak organiseert op zaterdag 7 maart een katjes plant dag. Bijen, hommels en vlinders moeten in maart, als ze uit hun winterschuilplaatsen komen, veel stuifmeel hebben. Daarvoor hebben ze vooral katjes van wilgenstruiken nodig. Dat zijn de stuifmeelsupermarkten in maart en begin april, als er verder maar weinig planten bloeien. Zonder katjes echter geen nieuwe generatie bijen, hommels en tal van vlinders. En dat blijkt nu het geval te zijn in Castricum. Het groen blijkt heel arm aan deze voor insecten zo noodzakelijke planten te zijn, waardoor bijen en hommels verdwijnen.

Daarom organiseert Bijzzzaak op zaterdag 7 maart in de grote groenstrook langs de Henri Dunantsingel, die onderdeel uitmaakt van de doorlopende groene linten door Castricum, een katjes plant dag. Behalve wilgenstruiken zullen er aanvullend ook meidoorn, sporkehout en Gelderse roos aangeplant worden, die later in het voorjaar belangrijk zijn voor bijen, hommels en vlinders. Ook vogels zullen trouwens sterk van deze struiken profiteren.

Geïnteresseerden, die iets willen doen tegen het uitsterven van insecten als bijen, hommels en vlinders kunnen meedoen met het aanplanten van wilgjes. Vanaf 9.45 uur wordt verzameld bij de hoek Molenweide/Henri Dunantsingel. De werkzaamheden starten om 10.00 uur. Rond 13.00 uur verwacht de organisatie klaar te zijn. Vergeet niet om werkhandschoenen, een steekschop en/of een takkenschaar mee te nemen. Informatie inwinnen of opgeven kan via email: p.mol@landschapnoordholland.nl of de website van bijzzaak: www.bijzzzaak.nl.

(Foto: aangeleverd)