Bijzondere straatnamen voor nieuwe wijk Kaptein Kaas-terrein

Castricum – Het college van B&W heeft de straatnamen vastgesteld voor de nieuwe wijk die straks wordt gebouwd op het voormalige Kaptein Kaas-terrein. De straatnamen hebben een bijzondere achtergrond, omdat ze verwijzen naar de straten op deze plek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met namen zoals Slingerpad en Radiopad worden de straatnamen van vroeger in ere hersteld.

Wethouder Paul Slettenhaar (Bouwen en Wonen): ,,Mooi dat we weer woningen kunnen gaan bouwen voor verschillende groepen in Castricum en dat op een plek met zoveel historische waarde. Die historie komt terug in de straatnamen en daar ben ik trots op.’’

Historische connectie

De vastgestelde namen verwijzen naar de straten die tot in de Tweede Wereldoorlog bestonden in dit gebied. De Duitsers besloten in de oorlog alle woningen, bedrijven en boerderijen aan de dorpszijde van de Atlantikwall te slopen. In de nieuwe wijk komen de straatnamen van weleer dus terug. Ook de bestaande Zanderijweg wordt tot in de wijk doorgetrokken.

Soorten woningen

Op het voormalige Kaptein Kaas-terrein (ook wel Zanderij Zuid genoemd) komen 103 woningen, waarvan 26 sociale huurwoningen. Verder gaat het om koopwoningen in de vrije sector: 34 vrijstaande woningen, 4 twee-onder-een-kap woningen, 27 appartementen, 8 rijtjeswoningen, 3 patiowoningen en 1 meergeneratiewoning. Het woningbouwplan wordt ontwikkeld samen met C. Nelis Bouw & Ontwikkeling en de grondeigenaren.

Archeologisch onderzoek en bouwrijp maken

Binnenkort wordt gestart met het bouwrijp maken van het gebied, waaronder het slopen van de opstallen van voormalig Kaptein Kaas. Daarvóór wordt – volgens de regels – een archeologisch onderzoek gestart. Onduidelijk is nog wanneer dat wordt uitgevoerd en hoe de verdere planning eruit komt te zien. (Foto: Henk de Reus)