Bijzondere natuurfotografie in eerste boek van Marleen Bos

Foto boven:
De overhandiging van het eerste exemplaar door Marleen Bos (links) aan Brigitte van Bennekom van de eekhoornopvang in Lunteren. (Foto: Merten Snijders)

Limmen – Marleen Bos heeft haar eerste boek gepresenteerd: ‘Connected by nature’. In dit boek heeft de in Limmen wonende fotografe een visueel avontuur gecreëerd, met beelden van bijzondere momenten in de natuur. Zij bieden stuk voor stuk verrassend nieuwe manieren om naar de wereld te kijken en elke foto ademt zijn eigen sfeer uit. Ze hoopt mensen met het boek bewuster te maken van de verbinding die wij hebben met alles om ons heen.

Door Raimond Bos

Marleen gebruikt haar foto’s als spiegel voor het leven. Daarbij laat ze zien wat de natuur ons schenkt als we bewust aanwezig zijn. Ze licht toe: ,,Regelmatig vergeten wij de diepe band die de mensheid met de natuur heeft. Toch bestaat diep in onze ziel een aangeboren verlangen om in contact te blijven met de schoonheid en de sereniteit die de natuur ons biedt. De natuur heeft de buitengewone kracht om onze zintuigen te prikkelen, onze gevoelens aan te wakkeren of te kalmeren.’’ Het eerste exemplaar van het boek overhandigde ze in strandpaviljoen Deining aan Brigitte van Bennekom van de eekhoornopvang in Lunteren.

Eekhoorns

Al jaren heeft Marleen een grote voorliefde voor eekhoorns: ,,Als kind gingen we in de winter wel eens naar Camping Bakkum en ik herinner mij dat de eekhoorns daar gewoon naar je toe gerend kwamen. In 2010 volgde ik een masterclass bij de bekende natuurfotograaf Jim Brandenburg op zijn landgoed Ravenwood in de Amerikaanse staat Minnesota. Ook daar heb ik veel eekhoorns kunnen fotograferen.’’ In eigen land zocht Marleen vervolgens naar mensen die zich actief bezighouden met de opvang van deze dieren. Zo kwam ze in contact met Brigitte van Bennekom, die in haar eigen achtertuin in Lunteren met hulp van haar man en vrijwilligers eekhoorns opvangt.

De verzorging van een jonge eekhoorn door Brigitte van Bennekom. (Foto: Marleen Bos)

Marleen: ,,Een paar weken geleden ben ik bij ze geweest en heb ik gezien wat voor goed werk ze doen; heel leuk om mee te maken! Mijn bedoeling is om in het voorjaar terug te gaan – als de jonge eekhoorns weer worden binnengebracht – en ze financieel en online te helpen.’’ Het boek ‘Connected by nature’ (met voorwoord door Jim Brandenburg) ligt bij boekhandel Laan in de schappen, maar is ook via www.marleenbos.nl en bij elke boekhandel te bestellen (ISBN: 9789090372952).