Bijzondere herdenking

Zaterdag 10 februari vond een herdenking plaats van het neerstorten van een Amerikaanse B17 in een weiland in Uitgeest, dichtbij de grens met Heemskerk. De bommenwerper verongelukte op 10 februari 1944, na in de lucht te zijn bestookt door Duitse jachtvliegtuigen. De herdenking werd gehouden op initiatief van de gemeente Uitgeest, waarbij de organisatie ter hand werd genomen door het Uitgeester Comité 4 mei en de gemeente Uitgeest, in samenwerking met de Aircraft Recovery Group ’40-’45 (ARG).

De Boeing B17-G die door zijn bemanning ‘Hells Belles’ was gedoopt, nam op 10 februari 1944 deel aan een missie met meer dan duizend toestellen. Opgestegen vanuit Norfolk zette de bommenwerper koers naar Braunschweig om industriële doelen te bombarderen. De ‘Hells Belles’ werd op de terugweg boven Nederland door Duitse jagers ontdekt en verschillende keren onder vuur genomen. Als gevolg daarvan brak de rechtervleugel af en werden verschillende bemanningsleden uit het toestel geslingerd. De B17 stortte neer in een weiland langs de Communicatieweg, aan de Uitgeester kant van de gemeentegrens Uitgeest-Heemskerk. Vier leden van de bemanning vonden de dood; de zes overlevenden werden afgevoerd naar Fort Veldhuis. Een van de overlevenden, copiloot Samuel Gundy, bezocht op uitnodiging van de Aircraft Recovery Group en de gemeente eind jaren tachtig de gemeente Uitgeest en de plaats van de crash.

Precies zeventien jaar geleden werd een gedenkteken aan de Communicatieweg opgericht op initiatief van de Aircraft Recovery Group ’40-’45, die in Fort Veldhuis een oorlogsmuseum beheert. Bij de onthulling waren familieleden van omgekomen bemanningsleden aanwezig. Het is dit jaar – 74 jaar na dato – voor de tweede keer dat een herdenking plaatsvond van de tragische gebeurtenis op 10 februari 1944.

De openbare herdenking begon met een stille tocht vanaf Fort Veldhuis naar het monument aan de Communicatieweg. Een vertegenwoordiger van de Aircraft Recovery Group lichtte de gebeurtenissen van 1944 toe. Na de Last Post, uitgevoerd door Marjolein Niele, werd er om 13.20 uur, het historische tijdstip van de vliegtuigcrash, twee minuten stilte gehouden. Gevolgd door het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus en het spelen van het Amerikaanse volkslied en een korte toespraak door burgemeester Wendy Verkleij. Ze sprak een hoge gast met een speciaal voorwoord in het Engels toe, de Consul General mcCawley van het Amerikaanse consulaat. Met het leggen van kransen en bloemen en de voordracht van een gedicht door Peter Dicker werd de plechtigheid afgesloten. Hierna vloog er een oude bommenwerper lijkende op de B17-G als eerbetoon over.

Na afloop was er een ontvangst op Fort Veldhuis. Een van de aanwezigen was de inmiddels 88-jarige heer Ben Nieste. Hij zag als 14-jarige het gevecht en ook het neerstorten van de B17-G. ,,Het gehele gebeuren staat op mijn netvlies’’, aldus Nieste. ,,De Co-piloot is me heel erg bij gebleven daar deze rood haar had.’’ (Ger Bus)