Bibliotheek vraagt aandacht voor mediagebruik door kinderen

Castricum – Tijdens de Media Ukkie Dagen van 25 maart tot en met 1 april vraagt Bibliotheek Kennemerwaard extra aandacht voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Jonge kinderen weten de weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Ze swipen op de tablet of smartphone zo naar hun favoriete filmpje of app. Kinderen beleven hier veel plezier aan en voor ouders geeft het af en toe een momentje voor jezelf. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is nodig.

Verschillende soorten media kunnen een mooie bijdrage leveren aan de taalontwikkeling van je kind. Ouders en verzorgers van jonge kinderen krijgen tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin. De medewerkers van Bibliotheek Kennemerwaard delen deze tips op speciale boekenleggers. Deze boekenleggers hebben de thema’s eten en drinken, kleur en vorm en vriendschap. Op de boekenleggers staan leuke tips om online en offline aan de slag te gaan met je kindje. Handige QR-codes verwijzen naar apps, websites en boeken. Ook hebben de consulenten van de bibliotheek een poster gemaakt met een superleuke app top tien.

Mukkie

Bibliotheek Kennemerwaard heeft Mukkie ontwikkeld om (groot)ouders tips te geven over educatieve apps, passende liedjes en filmpjes en activiteiten die passen bij verschillende boeken. Deze dragen iets bij aan de ontwikkeling van je kind. En inspireren je op het gebied van lezen, taal en online aanbod. Mukkie is een vrolijke herkenbare pandabeer met vijf icoontjes op zijn buik, die staan voor: (voor)lezen, kijken, luisteren, online en doen.

Webinar

Op 28 maart is er een landelijk webinar over mediagebruik door jonge kinderen. Je duikt samen met Denise Bontje (mediasmarties.nl) in het media-aanbod voor jonge kinderen en krijgt antwoord op vragen die je als ouder hierover kunt hebben. (Afbeelding: aangeleverd)