Bibliotheek en ruimte Vereniging Oud-Akersloot feestelijk heropend

Akersloot – De bibliotheek en de Historische Vereniging Oud-Akersloot sloegen de handen ineen en bedachten een plan tot verdergaande samenwerking. Een verbouwing van de bibliotheek maakte hiervan deel uit. Door deze verbouwing moest meer ruimte ontstaan voor gezamenlijke activiteiten. Dit heeft voor beide partijen een meerwaarde. Afgelopen vrijdag werd de nieuwe ruimte geopend door wethouder Valentijn Brouwer.

Door Henk de Reus

Frans Zonneveld, voorzitter van de Historische Vereniging, is blij met de verkregen extra ruimte. ,,We kampen al jaren met een ruimtekort. We hebben flink wat spullen in ons archief, waaronder bijzonder mooie voorwerpen. Deze kunnen we niet goed opslaan. Ook hadden we te weinig werkruimte en ruimte om iets te organiseren. Daarnaast wilde de bibliotheek haar collectie opnieuw indelen. In goed overleg besloten we dat onze vereniging wat meer vierkante meters zou krijgen ten koste van de ruimte van de bibliotheek. We hebben nu één ruimte die geschikt is voor exposities, films, presentaties en om te vergaderen. In onze bestaande ruimte kunnen we nu ons archief kwijt en is er plaats gekomen voor computers. In de nieuwe situatie gaan de bibliotheek en de Historische Vereniging Oud-Akersloot elkaar versterken. We gaan samen meer activiteiten organiseren, waaronder kleinschalige activiteiten waarvoor mensen overdag kunnen binnenlopen. Een van de dingen die het Historisch Informatiepunt samen met de bibliotheek gaat organiseren is een expositie van historische foto’s met een bepaald thema. We streven ernaar om een soort huiskamer van Akersloot te worden.’’

De Historische Vereniging Akersloot heeft de wind in de rug want het aantal leden en vrijwilligers is de afgelopen tijd toegenomen. Zonneveld. ,,We zitten nu op 650 leden en dat is best veel voor een dorp als Akersloot. Ik denk dat dit voor een groot deel te danken is aan onze vrijwilligers die flink aan de weg timmeren. Daarnaast geven we mooie jaarboeken uit die gretig aftrek vinden. Ook organiseren we leuke activiteiten voor de inwoners. Dit spreekt mensen kennelijk aan. De rol en de medewerking van de bibliotheek is in deze heel belangrijk geweest voor de ruimtelijke situatie van nu. De vereniging is de bibliotheek dan ook zeer erkentelijk.’’ Afgelopen vrijdagmiddag mocht wethouder Valentijn Brouwer de openingshandeling verrichten, in casu het doorknippen van een lint op de toegangsdeur naar de nieuwe ruimte. Hij moest wel eerst aan het werk want de schaar was verstopt in een mand met aarde.

Op de foto:
Met het doorknippen van een lint opent wethouder Valentijn Brouwer de nieuwe ruimte voor de Historische vereniging Oud-Akersloot. (Foto: Henk de Reus)