Bezuinigingen op klimaat: welke projecten worden geschrapt?

Castricum – De gemeenteraad heeft besloten het gemeentelijke budget voor klimaat met ingang van 2023 te stoppen. Welke projecten er geschrapt gaan worden is volgens verantwoordelijke wethouder Falgun Binnendijk nog niet duidelijk.

Binnendijk: ,,Er is geld van het Rijk en de provincie beschikbaar. Daarmee kunnen we bekijken welke onderdelen van het klimaatprogramma nog verwezenlijkt kunnen worden. Over die keuzes gaan we met de raad in gesprek.” Vorige week meldde Roel Beems (CKenG) aan Nieuws uit Castricum dat de gemeente de experimenten om huizen aardgasvrij te maken tot 2025 schrapt.

Dat zorgde voor verwarring bij enkele politici. Jeroen Slot (VVD): ,,Er zijn in de raad nog geen stukken besproken over concrete experimenten. Dat moet allemaal nog komen. Er ligt een opdracht van het Rijk om een transitievisie warmte op te stellen.” Gerard Brinkman (GroenLinks) is woest:,, CKenG laat hiermee zien weinig of niets op te hebben met klimaat. Het aardgasvrij maken van woningen is nog zeker niet van de baan.”