Bezoekerscentrum De Hoep klaar om herontdekt te worden

Castricum – Over het water in de Hoeptuin slingert een nieuw vlonderpad en in het pand staan maar liefst twee nieuwe tentoonstellingen. Bij bezoekerscentrum De Hoep is men klaar voor de heropening. Linda Kruit, medewerker voorlichting en educatie: ,,We kijken enorm uit naar onze bezoekers. Hoewel de lockdown ervoor heeft gezorgd dat we in alle rust nieuwe tentoonstellingen konden voorbereiden, missen we toch wel erg het geluid van ontdekkende kinderen.’’

Het nieuwe vlonderpad loopt over het water van de natuurijsbaan. Het natuurlijk aandoende bouwwerk van hout en touw geeft een prachtig uitzicht op een ijsvogelwand. Watersnippen, eenden en zwanen maken al gretig gebruik van het diervriendelijk ingerichte gebied. Binnen toont de tentoonstelling ‘De kracht van samen’ een overzicht van de drinkwaterproductie in meer dan een eeuw tijd. Er komen locaties en gebeurtenissen aan bod die van belang zijn in de geschiedenis, maar die er ook in de toekomst van drinkwaterproductie en natuurbeheer toe doen. Het drinkwater voor het westelijk deel van de provincie Noord-Holland wordt door middel van duinzand gezuiverd. Het is dus van groot belang dat de natuur in dit gebied zorgvuldig beheerd wordt. Dankzij de gezonde natuur zijn de duinen goed voor ons drinkwater, en andersom is het dankzij de waterzuivering dat de duinen al die tijd beschermd zijn gebleven.

Broedvogels

In het voorjaar trekken honderden miljoenen vogels via ons land richting het noorden. Ze worden gedreven door hormonen en de drang om zich voort te planten. Allemaal zoeken ze een geschikte, veilige en voedselrijke broedplek. In De Hoep is een expositie ingericht over broedvogels. Hier leer je van alles over de balts, het nestgedrag en de broedstrategieën van onze lokale vogels.

Informatie

Kijk op www.pwn.nl/bezoekerscentrum-de-hoep voor uitgebreide informatie over de exposities en andere activiteiten in De Hoep. (Foto: PWN)