Bezoek de Open dag van windmolen Boekel

Op 21 juli is iedereen welkom aan de Boekelerdijk 27 te Heiloo om de windmolen Boekel te bewonderen. Deze windmolen is van 10.00 uur tot 13.00 uur opengesteld voor publiek. De lokale energiecoöperaties Alkmaar Energie, Bergen Energie, CALorie, Heiloo Energie en DUEC zijn er samen met HVC om tekst en uitleg te geven. Bewoners kunnen mede-eigenaar worden en zo delen in de opbrengst van deze molen.

Windenergie is een belangrijke duurzame energiebron, en best lucratief. Bewoners van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Uitgeest zijn mede-eigenaar van windmolen Boekel in de Boekelermeer en delen zo in de winst. Samen hebben bewoners tot 37% van windmolen Boekel in handen. Het afval- en energiebedrijf HVC is eigenaar van de andere 63% van de molen. ,,Er is nog plaats voor deelnemers”, zegt Benny Duimel van Alkmaar Energie. ,,Van de ruim 1400 certificaten zijn er nog 400 te koop.’’

Om bewoners uit de regio kennis te laten maken met ‘hun’ molen, organiseren de lokale energiecoöperaties een open dag.

Mensen kunnen ook nu gelijk een Boekel-certificaat aanschaffen. Dat gaat via de websites van de boven genoemde lokale energiecoöperaties of via de site www.windmolenboekel.nl. De lokale energiecoöperaties hebben samen een stichting opgericht om certificaten, ofwel rechten op winstuitkering, aan de bewoners te kunnen verkopen. De certificaten kosten 300 euro per stuk met een verwacht rendement van 5%. ,,Mensen moeten er wel rekening mee houden dat het rendement per jaar afhankelijk is van de ontwikkeling van de stroomprijzen en de hoeveel wind die er is”, zegt Duimel. Meer informatie inclusief brochure is te vinden op www.windmolenboekel.nl.

Op 21 juli is windmolen Boekel van binnen en van buiten te bewonderen. Mensen van HVC en de energiecoöperaties zijn aanwezig om toelichting te geven en persoonlijk op vragen te antwoorden. De opening van de molen start om 10.00 uur ’s ochtends en eindigt om 13.00 uur. Bezoek en een kopje koffie zijn kosteloos.