Bewoners Strammerzoom doneren en breien voor goed doel

Foto boven:
De symbolische cheque, gemaakt door leerling-woonbegeleider Marieke, werd vrijdag uitgereikt. Van links naar rechts: Clara Putter, Albert van Duijn, Thea van Duijn en Ciska Kramers. (Foto: Bos Media Services)

Akersloot – De bewoners van verzorgingshuis Strammerzoom waren zo enthousiast over het motorritje dat ze in juni van dit jaar mochten maken, dat ze spontaan besloten geld in te zamelen voor de organiserende stichting. Vrijdag hebben ze samen een bedrag van honderd euro overhandigd en een doos zelfgebreide knuffels, bestemd voor zieke kinderen.

Door Raimond Bos

Stichting 2wheels4wings werd in 2006 opgericht door Albert van Duijn. Hij riep de organisatie in het leven om zieke en/of gehandicapte kinderen een toertocht op de motorfiets te kunnen aanbieden. Gewoon achterop bij een ervaren motorrijder of eventueel in het zijspan. Onder de vrijwilligers van de stichting – dat zijn er inmiddels ongeveer 120 – bevinden zich ook mensen die een trike bezitten, dus ook een ritje op zo’n voertuig behoort tot de mogelijkheden. Van Duijn: ,,Toen we begonnen, richtten we ons uitsluitend op zieke en gehandicapte kinderen. Voor hen organiseren we eens per jaar een grote toertocht. Maar in 2010 kregen we een aanvraag vanuit een bejaardenhuis in Amsterdam. Daar moesten we wel even over nadenken. Bejaarden op een motorfiets? Was dat nou wel zo’n goed idee?’’

Tiltechnieken

Het bleek een geweldig idee te zijn. De hoge leeftijd weerhoudt de bewoners van de zorgcentra er niet van om achterop de motorfiets te stappen. Wie daartoe niet zelf in staat is, wordt door vrijwilligers van de stichting een handje geholpen. ,,Ik ben zelf fysiotherapeut geweest, dus ik weet precies hoe je iemand het best kunt optillen. Ik heb onze verkeersregelaars getraind in tiltechnieken’’, vertelt Van Duijn.

Het bleef niet bij die ene aanvraag uit Amsterdam. In de afgelopen jaren kwamen er steeds meer aanvragen vanuit de wijde regio – de stichting opereert vanuit Hoofddorp, omdat de voorzitter daar zijn bedrijf en zijn zakelijk netwerk heeft – en inmiddels maken de vrijwilligers elke zomer gemiddeld vier tot acht kleine toertochten voor senioren. ,,We kiezen dan een route van ongeveer 25 minuten en we rijden meerdere rondjes. Daarmee gaan we door totdat iedereen die mee wil een keer mee is geweest.’’ De 94-jarige mevrouw Homminga stapte zelfs drie keer (!) achterop en liet zich als een koningin door de regio rijden.

Inzameling

Het idee voor de motortoertocht in Akersloot kwam van voormalig medewerkster Angela. Al in 2019 deed zij een aanvraag bij de stichting, maar door de uitbraak van het coronavirus in 2020 kon de toertocht toen niet doorgaan. Dit jaar was het eindelijk zover. Angela werkt inmiddels elders, maar kwam speciaal voor deze gelegenheid nog even terug om te zien waartoe haar aanvraag uiteindelijk had geleid.

Het werd een onvergetelijke dag voor de bewoners van Strammerzoom. Het verzorgingshuis telt 32 bewoners en de sfeer is er opperbest. Bewoners Clara Putter (87) en Cisca Kramers (79) waren zo enthousiast over het project van Stichting 2wheels4wings dat ze besloten iets terug te doen voor de vrijwilligers. Ze gingen met de pet rond bij de andere bewoners en haalden honderd euro op. Dat bedrag is vrijdag overhandigd. Ook sloegen ze met nog ongeveer tien andere bewoners aan het breien. Het resultaat: een hele doos knuffels, bestemd voor de kinderen die aan de grote toertocht van de stichting gaan deelnemen. Het geld gaat men gebruiken om andere cadeautjes voor de kinderen te kopen.