Bevolkingsonderzoek borstkanker in Limmen weer van start

Limmen – Bevolkingsonderzoek Midden-West start op 20 november met een nieuwe ronde van het bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen uit Limmen. Vrouwen die in de doelgroep vallen en wonen in het postcodegebied 1906 ontvangen een uitnodiging voor het onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het onderzoekscentrum op het parkeerterrein bij sporthal d’Enterij aan de Middenweg 3 te Limmen.

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dat onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. Het onderzoek is vrijwillig en gratis. Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Van elke duizend onderzochte vrouwen is bij ongeveer 25 vrouwen aanvullend onderzoek nodig in het ziekenhuis om vast te stellen of werkelijk sprake is van borstkanker. Bij ongeveer 7 op de 25 van de naar het ziekenhuis verwezen vrouwen wordt inderdaad borstkanker vastgesteld.

Genezing

Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Daarom is het bevolkingsonderzoek in het leven geroepen. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige zekerheid. Het is belangrijk om regelmatig mee te doen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden. Niet alle gevallen van borstkanker kan men vroegtijdig opsporen. Bij klachten dient men direct contact op te nemen met de huisarts.

Coronavirus

Vanwege het coronavirus is het bevolkingsonderzoek op 16 maart stilgelegd. Men start het nu weer gefaseerd op. Dit gebeurt binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit plaatsvinden. Cliënten die aan de beurt zijn ontvangen vanzelf een uitnodiging. Cliënten die vanaf 16 maart niet konden deelnemen zijn het eerst aan de beurt. Kijk op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl  voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker of het maken, verzetten of afzeggen van een afspraak. Bellen kan ook: 088 2669000.