Bestuurslid zijn: leuker dan je denkt

Castricum – Wil jij de nieuwe penningmeester worden? We zoeken een nieuwe secretaris, iets voor jou? Voorzitter gezocht! Verenigingen en stichtingen hebben een tekort aan nieuwe aanwas van bestuurders. Het kost weliswaar tijd, maar je kunt er zelf enorm veel voordeel van hebben.

Als je aan huidige bestuurders vraagt hoeveel tijdsbesteding het kost, geven ze meestal aan dat het enorm meevalt, zeker nadat je bent ingewerkt. Daarnaast worden bestuursfuncties steeds flexibeler, waardoor je ook op afstand en op je eigen moment en plek aan taken kunt werken. Vrijwilligerswerk is niet alleen maar geven en heel veel van je vrije tijd besteden aan het helpen van andere mensen zonder dat het iets oplevert. Integendeel: vrijwilligerswerk levert juist heel veel op, zo lang je het juiste werk kiest dat past bij jouw talenten en interesses. Iedereen wordt blij van het inzetten van zijn of haar talenten voor de ander. Een bestuursfunctie heeft nog extra voordelen. Je komt met veel nieuwe lokale mensen in aanraking waardoor je je snel thuis voelt met waardering van en voor je omgeving.

Dagelijkse leiding

In veel besturen zitten mensen die het al lange tijd doen, maar die maar wat graag het stokje willen overgeven aan nieuwe generaties bestuurders. Van die mensen kan je enorm veel leren en ze zullen je met open armen ontvangen. Vergaderen is allang niet meer de belangrijkste taak van een bestuur. Veel bestuurders zijn naast hun bestuurlijke taken vooral ook bezig om leiding te geven aan de dagelijkse organisatie van de vereniging of stichting. Ze nemen verantwoordelijkheid voor het behalen van doelen of het realiseren van een vernieuwing. Ze zijn het boegbeeld van een vereniging en stimuleren anderen om te doen wat er moet gebeuren. En ze maken achter de schermen samen beleid, nemen beslissingen en passen goed op de centen. Steeds meer besturen maken de overgang van overlegorganen naar doe-teams die beleid snel in de praktijk brengen en dynamisch en vooruitstrevend zijn.

Vacatures

Kijk of er een bestuursfunctie is die bij jou past, bijvoorbeeld in de natuur, bij een (sport)vereniging of een kringloopwinkel. Meer weten? Kijk op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt Castricum (www.vrijwilligerswerkcastricum.nl) of bel naar nummer 0251 656562. (Foto: Pixabay)