Bert Hollander schaakkampioen SV Vredeburg

Limmen – Na 28 ronden interne competitie bij Schaakvereniging Vredeburg kwam op vrijdagavond 5 mei een einde aan het schaakseizoen 2022/2023. Slechts de afsluitende simultaansessie met topspeelster Eline Roebers, komende vrijdag vanaf 20.00 uur precies, resteert.

Bert Hollander had aan remise genoeg om het kampioenschap veilig te stellen. Het wekte geen verbazing dat dit in het slotduel tegen nota bene zijn zusje Sandra lukte. Van een zogenaamde ‘salonremise’ was evenwel geen sprake: Sandra probeerde het met een scherpe aanval, maar de vesting rondom de zwarte koning was niet te slechten. Na titels in 2015 en 2018 was het derde clubkampioenschap voor Hollander een feit. Uittredend kampioen Luc Janssen moest zich, ondanks een zwaarbevochten zege op Tars Wanders, tevreden stellen met het zilver. De bronzen medaille ging naar Bob Stolp. Na dubbele pionwinst in het middenspel versloeg hij Robin Rommel. Stolp speelde een tiental ronden minder dan Hollander en Janssen, maar had anderszins zeker een onbetwiste titelkandidaat geweest.

Stolp was de enige speler van SV Vredeburg die het hele seizoen niet verloor: tien overwinningen om zeven remises. Qua scoringspercentage (82,4) mocht Stolp zich de sterkste noemen. Na een keurige zege op Adri Beentjes legde Barry Blekemolen beslag op een fraaie vierde plaats. De afwezige Samer Alrayes, die vooral in de eerste seizoenshelft buitengewoon goed scoorde, finishte als nummer vijf. Harold Ebels kreeg van tegenstander Hans de Goede zomaar een loper, en daarmee een vol punt, cadeau. Deze overwinning bracht Ebels naar de zesde plaats, vlak voor de jarige – en in verband daarmee afwezige – Ed Stolp. Wim van Dijk is qua rating één van de sterkste spelers van SV Vredeburg, maar speelde beduidend minder ronden. Hij eindigt op de achtste plaats.

De top tien werd gecompleteerd door Tars Wanders, die dus verloor van Luc Janssen, en Dick Aafjes die Marlies Sturk gedecideerd versloeg. De twee lopers van Aafjes waren vele malen sterker dan de slecht samenwerkende paarden van Sturk. De overige resultaten en de ranglijst, tot en met plek 45 (!), zijn uiteraard op www.sv-vredeburg.nl/ te raadplegen. (Foto: Pixabay)