Bert Hollander opnieuw snelschaakkampioen

Limmen – Op de eerste vrijdagavond van het jaar speelden de schakers van SV Vredeburg, zoals de clubtraditie voorschrijft, om het jaarlijkse clubkampioenschap snelschaken. Bert Hollander slaagde er voor het derde jaar op rij in om de titel op zijn naam te zetten.

Bij het snelschaken hebben de spelers niet meer dan vijf minuten bedenktijd per persoon voor een hele partij. Winst en verlies worden niet alleen op het bord bepaald, maar vanzelfsprekend ook ‘op de klok’. Het noodzakelijke snelle spel leidt onvermijdelijk tot fouten en merkwaardige verwikkelingen: ‘wildwest’ op het schaakbord! Toch laat het snelschaaktoernooi, dat over negen ronden werd gespeeld, zich toch niet vergelijken met een loterij. Sommige spelers zijn nu eenmaal zeer bedreven in de combinatie van goed én snel spelen. Toen de balans aan het eind van de avond werd opgemaakt, bleek – net als in de twee vorige edities – de naam van Bert Hollander bovenaan de ranglijst van 24 deelnemers te prijken. Met een score van acht punten uit negen partijen was Hollander de onbetwiste kampioen. Zijn naam zal achter het jaartal 2023 in de felbegeerde wisseltrofee worden gegraveerd.

Weestandspunten

Alleen tegen Bob Stolp, in de vijfde ronde, en tegen Hidde Ebels, in de zevende ronde, stond Hollander een half puntje af. Bob Stolp en Luc Janssen legden met zeven punten beslag op de tweede en derde plaats, waarbij de volgorde bepaald werd door de zogenaamde ‘weerstandspunten’: Stolp had iets ‘zwaardere’ tegenstanders gehad. Met 6,5 punten eindigden Wim van Dijk en Hidde Ebels zeer verdienstelijk als de nummers vier en vijf van de ranglijst. Verder waren er opvallend goede scores voor Hans de Goede (zesde plaats), Pieter Klein (achtste plaats) en Harry Levering (negende plaats). Na het jaarlijkse snelschaakspektakel kunnen de leden van SV Vredeburg weer overschakelen naar partijen met gebruikelijke bedenktijd. Deze week speelde Vredeburg 4 een bondsduel bij De Waagtoren 5 in Alkmaar en vrijdag ontvangt Vredeburg 3 Oppositie 2 uit Heiloo. De overige spelers werken dan ronde veertien van de interne competitie af.

Op de foto:
Wedstrijdleider Luc Janssen reikt kampioen Bert Hollander de beker uit. (Foto: Robin Rommel)