Beroerde competitiestart SV Vredeburg

Limmen – Op vrijdag 30 september speelde het eerste achttal van SV Vredeburg het eerste duel in de bondscompetitie. Tegenstander was Opening ’64 uit Sint Pancras. De overige schakers werkten de derde ronde van de interne competitie af.

Vredeburg 1 komt uit in de ijzersterke eerste klasse van de NHSB. Dit na het verrassende kampioenschap in de tweede klasse in 2020 en de miraculeuze handhaving in het afgelopen schaakseizoen. De bezetting in de eerste klasse is nu echter sterker dan ooit en het donkerbruine vermoeden bestaat dat Vredeburg zal dienen als kanonnenvoer. Eén van de minste tegenstanders op papier – met gemiddeld 65 ratingpunten meer – was Opening ’64. Kopman Bob Stolp tekende nog voor een vlotte remise in een stelling waar aan beide zijden de defensie dik op orde was. Maar daarna ging het van kwaad tot erger met de Limmer schakers.

Remi Aafjes en Barry Blekemolen gingen vlot en kansloos onderuit. Sandra Hollander leverde in het eindspel een kwaliteit in toen een toren ingesloten raakte en verloor eveneens. Harold Ebels vocht in een Spaanse partij voor remise, maar werd in het complexe eindspel geconfronteerd met een niet te stoppen vijandige pion. Ook Ed Stolp ging onderuit. Hij zag met lede ogen een toren binnendringen in zijn koningstelling. Wim van Dijk zorgde voor een schaars lichtpuntje. Met een toren en twee pionnen tegen twee stukken sleepte hij een half punt binnen. Bert Hollander, tenslotte, wist na ruil van de dames een stelling met een pion minder binnen de remisemarge te houden.

Vredeburg 1-Opening ’64 1: 1,5-6,5, een score die er niet om liegt. Een verzachtende omstandigheid was de afwezigheid van clubkampioen Luc Janssen, maar hoopgevend kan het resultaat niet genoemd worden. In de interne competitie baarde Samer Alrayes opzien door de sterke Robin Rommel te verslaan. Alrayes verklaarde deze keer langer over zijn zetten nagedacht te hebben dan doorgaans! Arthur Wilbie trof met Adri Beentjes zijn ‘Angstgegner’. En die kwalificatie blijft valide: Beentjes won in het middenspel een pion op de koningsvleugel en stoomde door naar de zege. Aart van den Brink won in een spannende partij van de hoger geklasseerde Dick Aafjes. (Foto: Pixabay)