Ben Tap aan de slag als burgemeester: ,,Ik wil snel zo veel mogelijk mensen ontmoeten’’

Benaderbaar, gastvrij en betrokken. Maar ook: ambitieus, een harde werker en een geboren leider. Zomaar wat kwalificaties die van toepassing zijn op de nieuwe burgemeester van Castricum. Ben Tap werd donderdagavond in deze functie geïnstalleerd en kan niet wachten om kennis te maken met de inwoners, ondernemers en organisaties in de gemeente Castricum. De komende maanden hoopt hij velen persoonlijk te ontmoeten, de eerste afspraken staan al in de agenda.

Door Raimond Bos

Wie de levensloop van Ben Tap tot dusver bekijkt, komt tot de conclusie dat hij een man van veel talenten is. Van programmamaker en -leider bij de lokale omroep in zijn woonplaats Heemskerk tot barman en later eigenaar van een horecabedrijf en van kartrekker van de jaarlijkse intocht van Sint Nicolaas tot wethouder in de gemeente Hoorn en directeur van het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Noord-Holland-Noord. ,,Dat ik nu burgemeester ben geworden, verbaasde eigenlijk niemand in mijn omgeving’’, zegt hij als we hem op zijn eerste officiële werkdag spreken in het gemeentehuis. Hij vervolgt: ,,Initiatief nemen, voorop lopen, leiderschap tonen, dat zat er eigenlijk altijd wel in. Als ergens iets georganiseerd moest worden, was ik meestal degene die dat oppakte. Ik wist dan vaak ook andere mensen mee te krijgen in mijn enthousiasme.’’ Niet zelden leidde het ertoe dat Tap uiteindelijk de voorzittershamer in zijn handen gedrukt kreeg. ,,Veel mensen willen geen voorzitter zijn, maar ik liep daar nooit voor weg. Daardoor kreeg ik ook veel ervaring in bijvoorbeeld het lezen van stukken en het aanbrengen van structuur in een organisatie. Dat laatste vond niet altijd iedereen leuk, maar achteraf kwam men vaak tot de conclusie dat het toch wel goed was, want ik wist soms de vergadertijd terug te brengen van drie uur per keer tot slechts één uur door efficiënter te werken.’’

Mensen met elkaar verbinden

Wat wordt in de komende jaren voor de nieuwe burgemeester de grootste uitdaging? ,,Alles bij elkaar houden. Als burgemeester sta je boven de partijen. Alle raadsleden zijn even belangrijk, alle inwoners ook. Je ziet overal dat het debat verhardt, maar ik wil juist graag mensen met elkaar verbinden en zorgen dat er geen polarisatie ontstaat.’’ Op dat laatste vlak kan hij al direct aan de bak, want de avond van de installatie werd door actiegroep Extinction Rebellion aangegrepen om aandacht te vragen voor de klimaatnoodtoestand. ,,De vrijheid van meningsuiting en het recht om te mogen demonstreren moeten we koesteren. Ik vind het een taak voor mij als burgemeester om daar de ruimte voor te geven. De actievoerders zijn donderdagavond keurig buiten gebleven en hebben de vergadering niet verstoord. Ze zijn erin geslaagd om aandacht te vragen voor hun punt. Zo hoort de democratie te werken. Ik wil graag op korte termijn koffie met ze gaan drinken, om hun standpunten te bespreken.’’ Het zal zeker niet het enige gesprek zijn dat de nieuwe burgemeester binnenkort zal voeren. ,,Ik kijk er zelf heel erg naar uit om mensen te gaan ontmoeten. Van de brandweerpost tot de weekmarkt, maar ook echtparen die zestig jaar getrouwd zijn of inwoners die honderd jaar geworden zijn. Dat zijn taken die ik als locoburgemeester in Hoorn ook had en waar ik erg van kan genieten. In deze werkkamer wil ik eigenlijk zo min mogelijk te zijn. Ik ga er graag op uit, dus: nodig me uit!’’

Dit is een verkorte versie van het artikel. Lees het hele interview met burgemeester Ben Tap in de krant van woensdag 3 april 2024.