Beentjes en Van Kuilenburg samen op pad

Akersloot – Dave van Kuilenburg uit Heiloo is de gelukkige winnaar geworden van de wekelijkse rit om de OIT Mountainbike Cup. In Dakar-achtige sferen was het stofhappen door de langdurige droogte op het parcours, maar de strijd was er niet minder om. In de elfde rit van de kwartaalreeks van dertien wedstrijden werden de punten gescoord met ook nog twee ritten te gaan in juni. Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus ligt de cyclus even stil om in september weer van start te gaan.

Al direct na de start wist een viertal zich los te maken van de rest, met gangmaker Vincent Beentjes op kop. Hij werd gevolgd door Dave en Walter van Kuilenburg met Wout Bakker aan de staart. In de vijfde omloop werd een gaatje zichtbaar achter de rug van Dave van Kuilenburg, doordat broer Walter en Wout Bakker even moesten passen. Even later wisten Bakker en de oudste van de Van Kuilenburgen zich enigszins te herpakken.

Zicht op heraansluiting leek echter niet aan de orde, hoewel niet onoverkomelijk. Al het kopwerk kwam op naam van Vincent Beentjes met Dave van Kuilenburg in het wiel en alles leek koek en ei tussen die twee. Toch bleven Walter van Kuilenburg en Wout Bakker zicht houden op het leidende duo. Zij hadden dus nog een kans om terug te komen aan het front als er onenigheid zou ontstaan bij de twee koplopers. Aangezien daarvan geen sprake was, leken Beentjes en Van Kuilenburg de strijd om de hoogste klassering te gaan uitvechten.

Snellere rondetijden

Toch wist Walter van Kuilenburg zich los te maken van Wout Bakker en zelfs snellere ronden te gaan rijden, met als eventueel resultaat de afstand te overbruggen naar het duo Beentjes/Van Kuilenburg. Vervolgens echter deed een niet verholpen mechanisch feit van zich spreken. Daardoor was Walter van Kuilenburg genoodzaakt zijn achtervolging te staken. Hij moest zelfs de koers verlaten – maar gelukkig niet, zoals twee weken eerder door datzelfde euvel – met een dubbele salto over de kop. Hierdoor kon Wout Bakker ditmaal met een snelste laatste ronde van 4.56 minuten een mooie derde plek bemachtigen. Hoe Dave van Kuilenburg middels een eindsprint de zege pakte, na al dat zware kopwerk van Vincent Beentjes, blijft de vraag, omdat na afloop de saamhorigheid tussen de beide renners niet had ingeboet. (Foto: aangeleverd)

Uitslag

1. Vincent Beentjes, Castricum; 2. Dave van  Kuilenburg, Heiloo; 3. Wout Bakker, Heiloo; 4. Henk Jan Verdonk senior, Egmond aan den Hoef; 5. Piet Veldt, Akersloot.