Beelden van Theo van Dam in De Kemphaan

De Woude – In het kerkje De Kemphaan zal Theo van Dam op 26 en 27 juni zijn werk exposeren. Zijn fantasie uit zich in spannende beelden, waarin ronde en meanderende onderdelen afwisselend en elegant overgaan in strakke contouren. Formele kracht en tijdloosheid spreken uit de fraai afgewerkte bronzen objecten. Die formelen kracht vind je ook terug in zijn kunststof beelden.

Theo houdt van uitdagingen en zoekt in zijn werk niet altijd de gemakkelijkste weg. Wil hij met zijn beelden iets bij de toeschouwers losmaken? ,,Het moet vragen oproepen. Bij mijn beelden wil ik de toeschouwers uitnodigen om wat ze raakt aan het beeld te verklaren. Wat de associatie is met wat ze zien in het beeld. Van mijn beelden vind ik dat ze moeten voldoen aan mijn eigen normen van mooi zijn. Ze moeten iets eigens hebben en uitnodigen, het gevoel van tijdloos zijn.’’

Na een periode van werken aan een thema krijgt hij vaak de drang om expressief te schilderen en zich met verf, spatels kwasten helemaal uit te leven en te genieten van de vrijheid die het schilderen biedt. De schilderijen zijn doorwerkt, rijk aan verwonderlijke details en blijven de beschouwer intrigeren op diverse zicht afstanden. Uiteenlopende thema’s hebben de revue gepasseerd, altijd gekenmerkt door uitbundig kleurgebruik dat grote passie uitspreekt. Jaren geleden is Theo een zoektocht ingeslagen die al diverse tentoonstellingen van zijn beelden en schilderijen heeft opgeleverd. Het werk van Theo van Dam is zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur in De Kemphaan te bewonderen. (Foto: aangeleverd)