Bart Wierenga scoort met glossy over rugby

Volop in de belangstelling in binnen en buitenland

Castricum – Het is nog maar het begin van een hele serie over sporten die normaal niet volop in de schijnwerpers komen. We hebben het hier over de prachtige glossy uitgave van maar liefst 352 pagina’s vol met geweldige zwart-wit foto’s met uitleg over alle zaken rondom de sport rugby. Zeker als je geen inzicht hebt in deze sport, wordt dat je op simpele wijze bijgebracht door Castricummer Bart Wierenga en foto’s van Bastiaan Woudt.

Hij hoeft eigenlijk niet te worden voorgesteld, Bart Wierenga (1962) geboren in Heemskerk en intussen Internationaal bekend, zo ook in de gemeente Castricum. Een opvallende, vriendelijke en sportieve verschijning. Zijn liefde en passie stelde hij ten toon bij de Castricumse Rugby Club en het Nationale Rugby Team. Hij kent alle namen in dat wereldje. Veel van zijn belevenissen, maar zeker ook een groot stuk geschiedenis over de ontwikkelingen en tradities rondom rugby, komen in de prachtige glossy ter sprake. Ook als je er geen verstand van hebt, opent ‘Legacy Rugby’ je ogen en gedachtegang.

Trost als een pauw vertelt Bart: „Het is de bedoeling om zo’n verhelderend blad minstens driemaal per jaar uit te geven. Nu was dit over rugby, maar het zal zeker in de volgende afleveringen gaan over sporten die normaal niet zo in de media terecht komen. Niet, omdat het geen leuke sporten zijn, maar, omdat er minder mensen gebruik van maken. In de volgende afleveringen zullen waarschijnlijk sporten als cricket, ijshockey, boksen en meer ter sprake komen. In elke afleveringen maar één sport”.

Ons gesprek vindt plaats in restaurant Wier&Ga in Castricum, waar broer Bob en schoonzuster Hella de scepter zwaaien en er ook een inkijkexemplaar van ‘Legacy Rugby’ ligt. Intussen zijn de exemplaren verkrijgbaar bij Boekhandel Laan, Cadeauhuis On Stock en via www.thisisyourlegacy.nl. Aanvullend wil Bart Wierenga nog wel even kwijt „dat ik ontzettende steun heb gehad aan dochter Lotte, die wat meer thuis is in het samenstellen van boeken. Ook de tekstuele bijdragen van schrijver Tommy Wieringa, acteur Frank Lammers en Peter Heerschop spreken voor zich. Er is natuurlijk een hele lijst namen op te noemen die mogelijk hebben gemaakt dat dit blad verschenen is”.

Er komen veel verhalen en voorbeelden vanuit de praktijk voor het voetlicht of meer toepasselijker ‘tussen de palen’. Zo blijken er zelfs vergelijkingen ter sprake te komen tussen een scrum en orang-oetang en betekenissen van alleen al de ‘Cap’. Per opstellingsrij worden verschillende spelers uit het verleden en heden besproken en met uitdrukkingen op hun gezicht die zelfs rugby uitademen. Speler uit het heden is ook de zoon van Bart die als professional in Frankrijk de sport rugby beoefend in de voetsporen van zijn vader. Intussen brengt International Sophie Tauber als horecamedewerkster, die damesrugby speelt bij de Castricumse Rugby Club en zelfs in het Nationale team zich aan het voorbereiden is op de WK-Rugby in Japan, ons nog een espresso. Bart bestelt daar een bakje slagroom bij, wat via allerlei mengen toch in de espresso beland om vervolgens dit prettige gesprek af te ronden. (Tekst en foto: Aart Tóth)