Bakkummer Barry Pirovano ontwierp Eredivisiebal

Castricum – De tekenvaardigheden van Barry Pirovano (1976) groeiden uit tot een eigen webshop voor het maken van illustraties. Zijn toenemende bekendheid leidde ertoe dat de Bakkummer werd gevraagd om de Eredivisiebal voor het huidige seizoen te ontwerpen.

Door Hans Boot

‘Voetbalkunstenaar’

Barry Pirovano werd geboren in Amsterdam, groeide op in Heemskerk en keerde terug naar de hoofdstad voor zijn studies, zoals hij vertelt: ,,Aan de UvA studeerde ik Film- en Televisiewetenschap en daarna volgde ik in Utrecht de Hogeschool voor Kunsten.’’

De loopbaan van Barry is verrassend te noemen: ,,Rond het millennium ben ik aan het werk gegaan bij de Postcodeloterij. Daar ben ik tot 2019 gebleven. Mijn grote hobby is al van jongs af aan tekenen en ondanks dat ik geen grafische opleiding heb gehad, ben ik naast mijn werk rond 2016 gestart met een webshop voor het maken van vooral voetbalillustraties. De eerste twee jaar deed ik dat vanuit huis. Ik woonde inmiddels met mijn gezin in het eerste woningbouwplan op Duin en Bosch. Sinds 2020 huur ik voor mijn werk een ruimte in het Administratiegebouw, dus ik ben in een mum van tijd thuis.’’

Goed zichtbaar

Barry licht toe hoe hij aan zijn bijzondere opdracht kwam: ,,Omdat mijn illustraties via social media ook in de voetbalwereld behoorlijk bekend waren geworden, werd ik vorig jaar rond deze tijd benaderd door de Eredivisie om de bal voor het seizoen 2022-2023 te ontwerpen. In principe was ik daar vrij in, maar moest me wel houden aan het thema ‘Daar waar het begon’. Dat slaat op het feit dat elke profvoetballer ooit begonnen is als amateur. Toen ben ik teruggegaan naar mijn eigen ervaringen bij ADO’20, waar ik in mijn jeugd heb gevoetbald. Zo kwam ik op attributen als bijvoorbeeld een plastic theebekertje in de rust, badslippers, sporttas, een keepershandschoen, gele kaart etc.’’

De kunstenaar kreeg ongeveer een maand de tijd om zijn eerste ontwerp in te leveren en kreeg ook wat eisen mee: ,,De bal moest goed zichtbaar zijn voor zowel spelers als kijkers. Dat is ook een van de redenen waarom ik gekozen heb voor een combinatie van de kleuren petrol en mint. In verband met de verkoopbaarheid moest het ook een mooie bal worden. Daarnaast stond ik erop dat mijn persoonlijke stijl in het ontwerp werd verwerkt.’’

Eredivisiemoment

Gelet op het gebruik zijn er verschillende versies van de bal in omloop. ,,De Eredivisie speelt kwalitatief met de beste en daardoor ook duurste bal. Daarnaast is er eentje voor de amateurs gemaakt en eentje voor het voetbal op de pleintjes. De bal wordt niet gebruikt in de Keuken Kampioen Divisie, maar komt af en toe wel voorbij in Europese wedstrijden of in het damesvoetbal’’, aldus Barry.

Op de vraag wie er nog meer tot zijn opdrachtgevers behoren en wat hij daarvoor zoal produceert, antwoordt hij: ,,Naast de KNVB weten ook clubs als Ajax en Telstar mij te vinden en maak ik portretten voor ze of illustraties voor onder andere clubbladen en relatiegeschenken. Op dit moment ben ik ook bezig met het visualiseren van het Eredivisiemoment van de Maand augustus. Verder maak ik ook kunstwerken in opdracht voor particulieren.’’

Favoriete club

Je zou mogen verwachten dat iemand, die zo nauw betrokken is bij de voetbalsport, ook een favoriete club heeft. Maar dat geldt niet voor Barry: ,,Ik heb wel sympathie voor de profclubs in deze regio, maar gekke, onverwachte en emotionele gebeurtenissen raken mij meer. Net zoals internationale successen. In mijn gezin zijn de voorkeuren wel heel duidelijk verdeeld. Onze dochter Ari van tien is voor Ajax en zoon Jacob van acht is fan van PSV. Zoon Olivier is nog maar vier en eigenlijk te jong om zich hierover uit te spreken. Laatst hoorde ik hem wel het Feyenoordlied ‘Hand in hand kameraden’ zingen, maar misschien kan ik hem nog omturnen naar AZ…?’’ (Foto: Hans Boot)