Bakkersprotest lijkt Den Haag te hebben bereikt

Castricum – Vorige week berichtte deze krant over het bakkersprotest vanwege de ontoereikende compensatie van de overheid in de energierekening. De vrees ontstond hierdoor dat vele ambachtelijk bakkers hierdoor hun deuren zouden moeten sluiten. Inmiddels tuigt het kabinet een nieuwe regeling op voor steun aan midden- en kleinbedrijven met een hoog energiegebruik. Naar schatting kunnen hier vier op de vijf bakkers gebruik van maken.

Door Henk de Reus

Vorige week brandden er slechts enkele windlichten in de winkel van bakkerij Brakenhoff. Het bedrijf deed mee aan een landelijke protestactieactie van honderden ambachtelijke bakkers tegen de ontoereikende compensatie op de energierekening. Men hoopte via de actie dat politiek Den Haag de boodschap zou oppikken. Het lijkt te hebben gewerkt, want inmiddels werkt het kabinet een plan uit voor meer steun aan mkb’ers met hoge energielasten. De lichten in de winkel branden weer en er zijn zelf kleine lichtjes in de ogen van Wim Brakenhoff te zien. Denkt hij dat de nieuwe regeling de branche zal redden?

Eerst zien, dan geloven

Brakenhoff: ,,Ik ben blij dat de politiek het signaal heeft opgepikt. Dit biedt hoop. De afgelopen week bezochten veel vaste klanten de winkel naar aanleiding van het artikel in de krant. Ik heb het verhaal vele keren moeten vertellen en m’n droge keel regelmatig met een glas water moeten spoelen. Heel fijn deze betrokkenheid van de klant. Of de branche nu gered is kan ik nog niet zeggen omdat men in Den Haag nog werkt aan de spelregels die aan de steun zijn verbonden. Als het inderdaad zo is dat hiermee vier op de vijf bakkers een beroep kunnen doen dan is dat positief nieuws, ook voor ons. Eerst maar zien en dan geloven!’’

Overigens geldt de regeling niet alleen voor bakker. Ook andere mkb’ers, zoals brouwerijen, slagers en bedrijven in de industrie en de landbouw kunnen gebruik maken van de regeling.

Op de foto:
Wim Brakenhoff is blij dat het signaal is opgepakt en denkt dat er weer hoop voor de bakkers gloort. (Foto: Henk de Reus)