Aftrap 75 jaar Bevrijding

„Aan huidige generatie doorgeven dat leven in vrijheid een groot goed is”

Castricum/Uitgeest – Hoewel het nog een half jaar weg is wordt er achter de schermen al hard nagedacht over de invulling van 75 jaar bevrijding op 5 mei aanstaande. Afgelopen zaterdag was de aftrap bij het gemeentehuis, waarbij een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties, even tijd nam voor een fotomomentje. De gemeente coördineert de uitwerking van de plannen. Deelnemende organisaties zijn Atletiekvereniging Castricum, het Veteranen Comité De BUCH, Fanfareorkest Emergo, de werkgroepen van Oud Limmen, – Akersloot, – Castricum en – Uitgeest, de Scouting, Ondernemersvereniging Castricum, het Huis van Hilde en Stichting ‘Kist’.

Activiteiten

Burgemeester Toon Mans: „Het bevrijdingsfeest wordt vanwege het jubileumjaar deze keer groots opgezet. Zo is er een Bevrijdingsfestival op De Brink, organiseren Oud Limmen, – Akersloot, – Castricum en – Uitgeest een fietstocht langs plaatsen die aan de Tweede Wereldoorlog herinneren en bereidt het Veteranencomité plannen voor om ‘Keep Them Rolling’ weer mogelijk te maken. Naar verwachting zullen ca 200 oude legervoertuigen een route door de BUCH-gemeenten volgen. Ook zal de 4 mei herdenking iets meer dan anders worden opgetuigd.” Op dit moment wordt er samengewerkt met Uitgeest, maar het zou ook kunnen zijn dat de andere BUCH gemeenten (Bergen en Heiloo) op een later moment instappen.

Holocaust monument

Met circa 100 andere gemeenten doet de gemeente Castricum ook mee aan het interactieve Holocaust Monument ‘Levenslicht’ van Daan Roosegaarde. Het gaat hier om een tijdelijk monument van 104 duizend lichtgevende stenen om alle 104 duizend Joden-, Sinti- en Romaslachtoffers van de Holocaust te gedenken. Alle gemeenten vanwaar Joden zijn gedeporteerd, kunnen hiervan deel uitmaken. De stenen worden op donderdag 16 januari aanstaande eerst in Rotterdam als één groot monument gepresenteerd, waarna ze gedurende twee weken uitwaaieren over zoveel mogelijk gemeenten.

Belangrijk

De burgemeester juicht het toe dat er zoveel aandacht aan 4 en 5 mei wordt besteed en dat er inmiddels mooie plannen zijn. „Ik vind het van belang dat wij ons realiseren dat het een groot goed is dat wij in vrijheid leven en dat wij dit doorgeven aan de huidige generatie. Het is goed dat we beseffen dat we dankbaar mogen zijn dat Nederland destijds bevrijd werd. Ik vind het herdenken op 4 mei minstens zo belangrijk als 5 mei omdat wij op die dag alle slachtoffers van oorlogen herdenken. Helaas is herdenken en bevrijding nog steeds actueel. Vandaag de dag vallen er nog steeds oorlogsslachtoffers en is Nederland betrokken bij allerlei oorlog- en vredessituaties”, aldus de burgemeester.

Aanmelden

De gemeente roept personen en andere organisaties, die plannen hebben om met Bevrijdingsdag iets te organiseren, op om zich met hun ideeën bij het bestuurssecretariaat van de gemeente te melden. Zij kunnen zich ook bij de bestaande werkgroep aansluiten.

Tekst en foto: Henk de Reus