Diamant voor Klaas en Tiny Smit

‘Ik viel op z’n mooie krullen en op het spleetje tussen z’n tanden’

Onder de tekst ‘N. Smit’ op de voordeur van de woning van Klaas en Tiny Smit aan de Mozartlaan prijkt het woord ‘paardje’. Voor een buitenstaander roept dit op z’n minst vragen op. De ereboog bij de voordeur verraadt dat ze 60 jaar getrouwd zijn.

Misverstand

Klaas en Tiny zijn in afwachting van de burgemeester, die langs zou komen om ze met hun diamanten huwelijksfeest te feliciteren. Kapper Jaap heeft zojuist het haar van Tiny in de krul gezet. Achteraf voor niets, want de burgemeester blijkt een dag later te komen. Hopelijk houden de krullen het nog een dag. Klaas (89) zit er niet zo mee. „Mij maakt het niet uit dat ‘Toon’ morgen komt”, zegt hij. De naam ‘Toon’ valt hierna nog een paar keer en je zou bijna denken dat hij veel met de burgemeester geknikkerd heeft.

Klaas is geboren in de Rijp en komt uit een gezin van elf kinderen. Z’n vader was tuinder/boer. Het gezin waarvan Tiny (84) deel uitmaakte, woonde in Akersloot en bestond uit zestien kinderen. Tiny’s vader werkte als laborant bij Hoogovens.

Goed woordje

Klaas vertelt dat hij Tiny leerde kennen toen hij op een avond met kameraden bij café Roorda in Akersloot ging dansen. Tiny vond Klaas direct leuk. ,,Ik viel op z’n mooie krullen en het spleetje tussen z’n tanden. Het was liefde op het eerste gezicht”, zegt Tiny. Klaas: ,,Een van m’n kameraden was met Tiny aan het dansen. Hij vond haar wel leuk, maar hij was niet zo bedreven in het versieren van meisjes. Hij vroeg me of ik een goed woordje voor hem bij Tiny wilde doen. Daar was ik niet te beroerd voor, maar toen ik later zelf met Tiny danste en ik ontdekte hoe mooi en leuk ze was, dacht ik ,,Ik zou hartstikke gek zijn als ik dit laat lopen. Ik ga zelf voor dit meisje.” Het wordt niet duidelijk of het ooit nog goed is gekomen met z’n kameraad. Van het een kwam het ander en na vier jaar verkering trouwden ze op 3 oktober 1959.

Klaas en Tiny Smit op hun trouwdag in 1959

Het echtpaar kreeg vier kinderen, drie meisjes en één jongen. Inmiddels is de familie uitgebreid met vijf kleinkinderen en één achterkleinkind.

Klussen

Klaas werkte tot zijn 21ste bij een tuinder in de Beemster. Hierna ging hij als manusje van alles bij aannemer Slot aan de slag. Vanwege een hernia moest hij hiermee stoppen en ging als kraandrijver bij Hoogovens werken. ,,Dit viel niet mee, want ik mistte m’n vrijheid”, legt Klaas uit. Tiny: ,,Daarentegen kregen we korting op de reizen van Hoogovens omdat Klaas er in de ploegendienst werkte en hierdoor verplichte vakanties had. We hebben zodoende heel wat mooie vakantiebestemmingen aangedaan.” Op z’n 57ste ging Klaas met de VUT, maar stilzitten was er niet bij. Hij kluste links en rechts wat bij. Als Klaas vertelt dat hij heel wat woningen en winkels heeft leeggeruimd en deze heeft voorzien van nieuw behang, grapt dochter Conny ,,Schep nou niet te veel op, pa, want je maakt nog slapende honden wakker. Straks krijg je nog een navordering van de Belastingdienst.” Piet vertelt dat z’n vader voor het behangen, als een soort legacy, altijd z’n handtekening op de wand zette, zo van ‘Ik ben hier geweest’. ,,Grappig was dat, toen m’n schoonouders de voormalige woning aan de Wagnerlaan vier jaar terug verlieten en de huidige woning aan de Mozartlaan betrokken, ik bij het verwijderen van het oude behang de handtekening van m’n schoonvader op de muur aantrof”, aldus Piet. Als dat geen toeval is?

Paardje

Dan komt het paardje op de voordeur ter sprake. Klaas haalt een zilveren kettinkje onder z’n T-shirt naar boven en er verschijnt een paardjesfiguur. Hij legt uit: ,,Vroeger op school speelden we ‘Ruitertje aftrek’. Je had dan iemand op je rug zitten, die probeerde bij de ander de ruiter van het ‘paard’ te trekken. Ik was hier kennelijk zo goed in dat ik sindsdien de bijnaam ‘Paardje’ heb gekregen. Deze heb ik m’n hele leven behouden.” Dit raadsel is dus ook opgelost.

Klaas en Tiny genieten van hun oude dag. Ze voelen zich rijk met hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind en vermaken zich met hun hobby’s. Als hen gevraagd wordt wat het geheim van hun 60 jaar samenzijn is, antwoordt Klaas ,,Het is meer geven dan nemen.” Tiny noemt het woord ‘vergevingsgezindheid’. Dochter Conny zegt dat het woord ‘trouw’ een belangrijk gegeven in hun relatie is en dat zij deze deugd aan hun kinderen hebben meegegeven. Als dat geen mooi compliment is?

Tekst en foto: Henk de Reus