Artikel in Jaarboek Oud-Castricum krijgt bijzonder vervolg

Foto boven:
De overhandiging van de erfstukken. Van links naar rechts: Jaap Meijers, Gerko Warner, Annette Beentjes, Truus Zonneveld en Rudy Meijers. Foto:  aangeleverd

Castricum – In het 43e Jaarboek van Oud-Castricum, dat vorig jaar november verscheen, staat een indrukwekkend artikel over erfstukken van het Joodse gezin Godschalk die zijn bewaard door Truus Zonneveld-Kuijs (1935). Het verhaal kreeg daarna nog een verrassende wending.

Door Hans Boot

De Castricumse museumconservator Annette Beentjes schreef met behulp van Corrie Loogman het artikel ‘Het Joodse gezin Godschalk, een postuum eerbetoon’ voor de 43e uitgave van het jaarboek van Oud-Castricum. Annette legt uit hoe zij daartoe kwam: ,,Corrie en ik kenden Truus Zonneveld van de tentoonstelling ‘Castricumse Streken’ die ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Oud-Castricum in 2017 werd gehouden. Truus vertelde ons toen dat haar moeder ‘spulletjes’ van de Joodse familie Godschalk in bewaring had gekregen en dat Truus die nu in haar bezit had. Het bleek te gaan om een art deco metalen schaal met deksel en een tweedelig roomstel. Truus maakte deel uit van het gezin Kuijs dat in de oorlog in de bovenwoning van het pand Dorpsstraat 39 woonde. Op de begane grond was de damesmodezaak ‘De concurrent’ van het Joodse echtpaar Maurits Godschalk en Leentje Coltof gevestigd.”

De art deco schaal. Foto: Oud-Castricum

Auschwitz

Annette vervolgt haar verhaal: ,,Begin 1942 vroeg Leentje Godschalk buurvrouw Kuijs genoemde dierbare eigendommen voor haar te bewaren. Het Joodse gezin had namelijk besloten onder te duiken in een boerderij bij Ommen, waar ze in november 1943 door de bezetter werden ontdekt. Toen Maurits probeerde te vluchten werd hij neergeschoten en overleed ter plekke. Leentje werd gedeporteerd naar Auschwitz, waar zij vrijwel direct om het leven werd gebracht.”

Rechts het pand Dorpsstraat 39. Foto: Oud-Castricum

Toen het jaarboek al van de persen rolde, zocht Annette contact op met de stichting OudOmmen.nl: ,,Zij stuurden het artikel door naar amateurhistoricus Gerko Warner die onderzoek doet naar de Joodse geschiedenis van Ommen. Hij liet mij weten dat er nog nabestaanden van de familie Godschalk in Amsterdam woonden. Dat zijn Leo, Rudy en Jaap Meijers, die neven van elkaar zijn en waarvan de oudste al dik in de tachtig is.”

Bijeenkomst

Nadat Annette hoorde dat de neven Meijers interesse hadden in de teruggave van het erfgoed, legde zij een mogelijke ontmoeting met de heren aan de gemeente voor. ,,Burgemeester Mans vond het een aangrijpende geschiedenis en bood spoedig gelegenheid om de erfstukken aan de familieleden te overhandigen. De bijeenkomst vond op 14 december vorig jaar in het gemeentehuis plaats in het bijzijn van Rudy en Jaap Meijers en uiteraard Truus Zonneveld die het metalen roomstel en de bonbonschaal zo lang keurig had bewaard. De neven waren zeer vereerd dat zij na 78 jaar de objecten in ontvangst mochten nemen. De familie overweegt om het bezit ergens tentoon te stellen. Dat is echter nog allerminst zeker, omdat de teruggave van grote emotionele waarde is”, aldus Annette.

Het tweedelig roomstel. Foto: Oud-Castricum

Belangstellenden die het volledige verhaal over de familie Godschalk willen lezen, kunnen het 43e Jaarboek van Oud-Castricum bestellen voor € 17,50 bij boekhandel Laan via: kantoorboek.nl. Het boek wordt gratis thuisbezorgd.