De Castricummer

Arthur Japin bij boekhandel Laan [UITVERKOCHT]

Castricum – Op vrijdagvond 9 september om 20.00 uur vertelt Arthur Japin over zijn nieuwste roman, ‘Wat stilte wil’. De entreeprijs bedraagt 5 euro inclusief een kop koffie en/of een drankje. Reserveren via www.kantoorboek.nl is inmiddels niet meer mogelijk, de lezing is uitverkocht.

Het nieuwe boek is een historische roman over Anna Witsen (1855-1889) en haar strijd voor onafhankelijkheid. ‘Wat stilte wil’ vertelt het leven van een vrouw op een kantelpunt in de geschiedenis: de opkomt van de vrouwenbeweging, het Palingoproer in de Jordaan, de opening van het Concertgebouw en de stormachtige literaire entree van de Tachtigers.

Zingen is Anna’s grote geluk. Zij heeft de stem, de opleiding, het talent en de ambitie. Een carrière als zangeres is echter voor een meisje uit haar milieu ondenkbaar. Maar we schrijven 1885: de tijden lijken te veranderen. Gesterkt door de eigenzinnigheid en vrijheidszin van schrijvers als Kloos, Verwey, Van Eeden en Van Deyssel, in wier entourage zij terechtkomt door haar broer Willem, durft Anna haar eigen weg te gaan.

Over de uitkomst van Anna’s strijd om onafhankelijkheid schreef Herman Gorter een van de beroemdste Nederlandse gedichten: In de zwarte nacht is een mensch aangetreden. Met ‘Wat stilte wil’ geeft Arthur Japin Anna Witsen alsnog een stem en vertelt hij het verhaal van haar worsteling. Behalve Gorter raakten ook diverse andere kunstenaars geïnspireerd door Anna’s lot. In welke mate Frederik van Eeden – die haar goed kende – zijn Hedwig uit ‘Van de koele meren des doods’ ook mede naar Anna modelleerde, valt echter niets met zekerheid te zeggen.