Archeoloog Wytze Stellingwerf over het dagelijks leven rond 1800

Wat kan serviesgoed uit de periode rond 1800 ons vertellen over de leden van de Patriotten-beweging en de aanhangers van het Huis Oranje in de 18de en 19de eeuw? Dat wordt duidelijk in de tweede lezing uit de serie ‘Hilde kan me nog meer vertellen 2.0’ van Stichting Oer-IJ en Huis van Hilde op 25 oktober. Het thema is gerelateerd aan de nieuwe tentoonstelling over de invasie van 1799. In de eerste lezing stonden de oorlogshandelingen centraal, nu wordt juist het dagelijks leven in die tijd belicht. Archeoloog en materiaalspecialist Wytze Stellingwerf doet dat aan de hand van keramiek en glaswerk dat bij archeologische opgravingen is gevonden.

Tijdens archeologisch onderzoek worden zo nu en dan scherven van voorwerpen gevonden die versierd zijn met het portret van Prins Willem V of met een afbeelding van de Hollandse Maagd, omgeven met de leus ‘Voor Vryheid en Vaderland’. In musea worden soortgelijke voorwerpen bewaard en tentoongesteld. Het zijn stille getuigen van een ernstig politiek conflict tussen de Oranjegezinden en de Patriotten, rond de achttiende eeuw. Aan de hand van diverse voorwerpen belicht Stellingwerf het dagelijks leven in de tijd van de Revoluties. Duidelijk is dat de politieke strijd zich niet enkel op straat afspeelde, maar ook bij mensen thuis aan tafel. Een dergelijke strijd is van grote invloed op het dagelijks leven van burgers.

Lezing Wytze Stellingwerf: ‘Pannen, Potten en Patriotten: keramiek en glaswerk in de tijd van Revolutie, 1780-1815’. Donderdag 25 oktober van 20.00 tot 22.00 uur in Huis van Hilde. Kaarten 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ 10 procent korting). Inschrijving en informatie: 023-5143247, huisvanhilde.nl of oerij.eu  De volgende lezing is op donderdag 15 november. (Foto: aangeleverd)