André is trots op tweelingbroer Wim, alias ‘The Iceman’

Foto boven:
André Hof volgt de ontwikkelingen van zijn broer Wim op de voet. Foto: (Henk de Reus)

Castricum – Velen weten het niet, maar de tweelingbroer van Wim Hof, alias ‘The Iceman’, woont al 23 jaar in Castricum en volgde de onstuimige carrière van z’n broer Wim op de voet. Hij beschrijft wat de twee gemeen hebben en welke verschillen er tussen hen zijn.

Door Henk de Reus

André kwam 62 jaar geleden als eerste van de tweeling in het ziekenhuis ter wereld. Toen de artsen al weg waren kreeg z’n moeder opnieuw weeën. Het was duidelijk dat er nog een kind moest komen. Hals over kop werd de arts gebeld. André’s moeder was diep gelovig. In gebed sprak ze de hoop uit dat, als het tweede kind ook gezond ter wereld zou komen, hij later missionaris zou worden. André: ,,Toen de arts arriveerde was er al enige tijd verstreken en de situatie was inmiddels nijpend geworden. De geboorte van Wim werd een struggle for life. Hij kwam in de gang van het ziekenhuis ter wereld en zag van top tot teen blauw omdat hij met ernstige ademhalingsproblemen kampte. De extreme omstandigheden waaronder hij ter wereld kwam zorgden voor een heftige onrust in hem. Deze is bepalend geworden voor zijn verdere leven waarin hij extreme uitdagingen aangaat en hierbij geen risico’s schuwt.”

Wim Hof brak vele records waarbij hij extreme uitdagingen en risico’s niet uit de weg ging. (Foto: aangeleverd)

Karakterverschillen

In hun kinderjaren kan de tweeling het goed met elkaar vinden. André ziet ook wel karakterverschillen tussen beiden. ,,Wim is altijd onrustig en op zoek naar uitdagingen. Hij heeft een enorme drive, experimenteert graag, is ondernemend, avontuurlijk en volhardend. Ik ben rustiger, volgzamer, introverter en bedachtzamer. We hadden vroeger veel interesses gemeen en over één ding waren wij het volledig eens: We zagen het als een missie om de wereld te verbeteren. Alleen wisten we toen niet hoe we dit moesten doen.”

Eigen weg

In zijn kinderjaren is Wim buitengewoon geïnteresseerd in de kou. Ook leest hij boeken over exotische godsdiensten, yoga en meditatie. Op zijn zeventiende vertrekt hij naar India, op zoek naar spirituele verdieping. In het koude water van de Ganges ontdekt Wim een innerlijke rust en een enorme kracht. Deze ervaring grijpt hem aan. Sindsdien houdt hij van ijskoud water. Later keert Wim naar Nederland terug. Hier ontwikkelt hij een speciale ademhalingstechniek. Later gaat hij nog eens terug naar India. Deze keer is hij op zoek naar de kracht van de natuur. Onder extreme omstandigheden traint hij zijn lichaam en geest.

Wim Hof methode

André vertelt dat de Wim Hof methode (ook wel WHM genoemd) pas vele jaren later is ontstaan en dat het de vrucht is van experimenteren. ,,Wim merkte dat de koudetraining, de ademhalingstechniek en yoga voor hem werkte en hem kracht gaven. Het kalmeerde hem. en er ontstond een diepe overtuiging in hem. Hij begon met winterzwemmen. Hierna verlegde hij zijn grenzen en brak hij vele records. Hij zat twee uur in een ijsbad, beklom in korte broek besneeuwde bergtoppen, liep op blote voeten een marathon in Lapland bij min dertig graden en zwom honderden meters onder ijs. Het leverde hem de Geuzennaam ‘The Iceman’ op. Eerst ontdekten lokale media hem en later de landelijke. Ze daagden hem uit om steeds extremere dingen te doen.”

André (l) en Wim tijdens een ontmoeting in 2016 in het trainingscentrum van Wim in Polen. (Foto: Henk de Reus)

Uitdragen

Wim geniet van alle aandacht en gaat de uitdaging aan met de tv. Zijn records halen de televisie in vele landen. Maar Wim gaat verder. Hij wil zijn kennis en ervaringen met anderen delen. In 2010 richt Wims oudste zoon Enahm het bedrijf ‘Innerfire’ op. Er worden workshops georganiseerd en de WHM krijgt steeds meer bekendheid. André: ,,2012 was een keerpunt voor Wim. Onderzoekers in het Radboudziekenhuis stelden vast dat de WHM de mogelijkheid biedt om het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. De methode blijkt een positief effect te hebben op de gezondheid.” Hierna gaat het snel. Wim verschijnt regelmatig op televisie in binnen- en buitenland. Zijn charisma en overtuiging inspireren mensen. Hollywood valt voor hem. Miljoenen mensen beoefenen inmiddels de WHM.

Trots

De erkenning van Wim maakt André trots. ,,In onze kinderjaren wilden we beiden later de wereld verbeteren. Wim doet dit nu op deze manier. Hij is niet de missionaris geworden die onze moeder destijds voor ogen had. Wim ’s missie is het laten zien dat je je via zijn methode gezonder, krachtiger en comfortabeler voelt. Als zodanig draagt hij bij aan het welzijn van mensen.” Door de erkenning van de WHM is er bij André een behoefte bevredigd. Hij is ervan overtuigd dat de WHM zich steeds verder zal verspreiden. Hij weet zeker dat de zendingsdrang van Wim maakt dat hij zich hiervoor altijd blijft inzetten.

Een ultiem moment voor degenen die de WHM beoefenen: drie minuten in een ijswak zitten en je hierna topfit voelen. (Foto: aangeleverd)

Koudetraining

In 2014 startte André hier een ‘plonsgroep’. Wekelijks brengen de deelnemers de WHM bij het Uitgeestermeer in de praktijk. Als het flink gevroren schuwen zij het niet om drie minuten in een ijswak te gaan zitten. Eens in de zoveel tijd gaat André ’s winters met een aantal groepsleden naar Polen. In de buurt van het trainingscentrum van broer Wim beklimmen zij in korte broek de Snieska. Dit is een met sneeuw bedekte berg van 1602 meter hoog. Op de top kan het wel tien graden vriezen.

André: ,,De WHM is een eenvoudige en effectieve methode om je eigen grenzen te ontdekken en te merken welk effect dit heeft. Het is in korte tijd te leren. Ik ben ervan overtuigd dat het goed is om je lichaam uit te dagen en verbinding te zoeken met de natuur waarvan we vervreemd zijn. Vroeger hadden we halfsteens huizen en ramen met enkel glas. Als het streng gevroren had stonden de bloemen ’s morgens op de ruiten en was je deken aan de bovenzijde wit van de bevroren uitademingslucht. We waren er tegen bestand. Tegenwoordig wonen we in geïsoleerde huizen met driedubbelglas en we zetten de cv ’s winters in de slaapkamer aan. We ‘wapenen’ ons als het ware tegen de kou. Door ons steeds meer in een comfortbubbel te begeven verzwakken we ons immuunsysteem en vervreemden we van de natuur. Ik merk steeds opnieuw aan de deelnemers van de methode welke positief effect dit fysiek en mentaal op ze heeft.”

André met enkelen van zijn groep, bezig met de beklimming van de Snieska (1602 meter) in Polen. (Foto: Henk de Reus)