ANBO lanceert Aangifte Hulplijn voor internetcriminaliteit en babbeltrucs

Regio – Ouderenbond ANBO is gestart met de Aangifte Hulplijn, bedoeld voor mensen die slachtoffer zijn geworden van internetcriminaliteit of babbeltrucs. De organisatie geeft mensen tips en hulp bij het doen van aangifte bij de politie. Het project is onderdeel van een grote veiligheidscampagne om ouderen weerbaarder te maken tegen deze vormen van criminaliteit.

Van de ongeveer 2500 mensen van 60 jaar en ouder die mee hebben gedaan aan een peiling van ANBO heeft bijna de helft wel eens te maken gehad met een poging tot oplichting. Criminelen proberen mensen vooral via ‘phishing mails’ geld of gegevens afhandig te maken. Veel ouderen trappen gelukkig niet in deze redelijk bekende poging tot oplichting. ,,Ik kreeg een mail waarin stond dat ik een grote prijs had gewonnen. Men had natuurlijk mijn gegevens nodig om de prijs te kunnen storten. Ik begreep gelijk dat er iets mis moest zijn!”, schrijft een van de ondervraagde ouderen.

Venijnig virus

Verder krijgen ouderen nogal eens een neptelefoontje, dat soms ook goed wordt doorzien. Een aantal ouderen vertelt in de peiling dat ze zijn gebeld door een zogenaamde medewerker van Microsoft, die de computer wil overnemen om een probleem op te lossen: ,,Ik was net op tijd om de pc van de stroom af te halen en de bank te bellen om het geld vast te houden. Het is me gelukt, al heb ik wel een venijnig virus in mijn pc gekregen.” In de ANBO-peiling zegt 17% wel eens slachtoffer te zijn geworden. Bijvoorbeeld van spoofing, waarbij een oplichter belt en zegt van de bank te zijn. ,,Ik vroeg nog: hoe kunt u bewijzen dat u van de bank bent? Ze kon feilloos drie rekeningen noemen… Ik had nog nooit van dit misdrijf gehoord of gelezen en ik ben er ingestonken. Echt verschrikkelijk.”

Aangifte

De ANBO wil ouderen helpen om aangifte te doen, zodat de kans groter wordt dat criminelen worden opgespoord. Slachtoffers kunnen bellen met de ANBO Aangifte Hulplijn (0348 238591), waar ze tips en adviezen krijgen over het doen van aangifte. (Foto: Vicky Gharat via Pixabay)