Amnesty ‘Write for Rights’: brieven schrijven in de bibliotheek

Castricum – Op 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op en rond die dag schrijven mensen wereldwijd miljoenen brieven tegen onrecht. In Castricum gebeurt dat op 9 december van 11.00 tot 15.30 uur in de bibliotheek aan de Geesterduinweg 1. Burgemeester Karen Heerschop zal de bijeenkomst openen.

Tijdens ‘Write for Rights’ schrijven mensen brieven naar de autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten de mensenrechten van bepaalde mensen te verbeteren. Mensen kunnen dit samen doen, maar ook thuis of online. Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Chaima Issa uit Tunesië, die kritiek had op de president van het land en daarvoor tientallen jaren gevangenisstraf riskeert. Ook voert men actie voor Uncle Pabai en Uncle Paul, twee gemeenschapsleiders uit de Torres Strait-eilanden in Australië.

75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) werd opgesteld. Op 10 december 1948 werd de UVRM gelanceerd door de Verenigde Naties. Eleanor Roosevelt, de weduwe van de voormalige Amerikaanse president Roosevelt heeft de verklaring veel gepromoot. De UVRM heeft geen bindende kracht, maar wordt wel gezien als de belangrijkste internationale standaard van mensenrechten en is de basis voor het werk van Amnesty International. Eleanor Roosevelt: ,,Waar beginnen de universele mensenrechten? Op kleine plaatsen dicht bij huis – zo dichtbij en zo klein dat ze op geen enkele kaart van de wereld gezien kunnen worden. Maar die plekken zijn de wereld van de individuele mens; de buurt waarin hij woont, de school die hij bezoekt, de fabriek, boerderij of kantoren waar hij werkt. Als deze rechten daar geen betekenis hebben, hebben ze weinig betekenis ergens anders.’’

Schrijven heeft effect

Het schrijven van brieven heeft wel degelijk effect. Door de ‘Write for Rights’-acties is de situatie van veel mensen verbeterd. De postzakken vol brieven sporen machthebbers aan om onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Op de website van Amnesty International vind je successen van eerdere ‘Write for Rights’-acties. Zo voerde men eerder actie voor Bernardo Caal Xol uit Guatemala. Hij was tot meer dan zeven jaar gevangenis veroordeeld omdat hij zich inzette voor de bescherming van de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s. De rivier liep gevaar door de bouw van waterkrachtcentrales. In maart 2022 werd hij vervroegd vrijgelaten. Hij reageert: ,,Ik ben ieder van jullie erg dankbaar. Jullie gaven me hoop op gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid.’’

Je kunt je aanmelden (via Google): Amnesty schrijfactie in bibliotheek Castricum. Maar je kunt ook gewoon binnenlopen. Iedereen is van harte welkom. (Foto: aangeleverd)